Televizyon Dikkat Dağınıklığına Neden Olabiliyor

Televizyon Dikkat Dağınıklığına Neden Olabiliyor

Bir-üç yaşında çok televizyon izleyen çocuklar okul çağında dikkat dağınıklığı çekiyor, kafaları çabuk karışıyor!

Bir-üç yaşında çok televizyon izleyen çocuklar okul çağında dikkat dağınıklığı çekiyor, kafaları çabuk karışıyor!

Çok küçük yaşta televizyon izlemek, ileriki yaşlarda konsantrasyon sorununa yol açıyor. ABD de 1375 çocuk arasında yapılan araştırma, bir-üç yaşlarında televizyon izleyen çocukların, okul çağına geldiğinde dikkat toplamakta zorlandığını gösterdi.

Seattle'daki Çocuk Hastanesi ve Bölge Tıp Merkezi'nin yürüttüğü araştırma, okul öncesi dönemde çocukların günde televizyon izledikleri her saatin gelecek yaşamlarında %10'luk bir dikkat dağılımına neden olduğunu gösterdi. Araştırmanın, televizyon izlemenin dikkati yoğunlaştırma süresini kısalttığına ilişkin bulguları desteklediği ve Amerikan Pediatri Akademisi'nin iki yaşından küçüklere asla televizyon izlettirilmemesi yönündeki tavsiyesini haklı çıkardığı belirtildi.

Bir-üç yaş arasındaki iki grup çocuk üzerinde yapılan araştırma, televizyonun çocukları aşırı şekilde uyardığını ve gelişmekte olan beyinlerini sürekli olarak yeniden şekillendirdiğini ortaya çıkardı. Hükümetin desteklediği araştırmada ailelere çocukların TV izleme alışkanlıkları ve yedi yaşına geldiklerinde dikkat bozukluğu yaşayıp yaşamadıklarına dair sorular soruldu. Sürekli TV izleyen çocukların konsantrasyon zorluğu çektiği, durmaksızın ve düşünmeden hareket ettiği ve çabucak kafalarının karıştığı belirtildi.

Araştırmaya göre, ABD'de bir yaşındaki çocukların %36'sı hiç TV izlemiyor. Günde bir- iki saat televizyon izleyen çocuk oranı %37. Bunların da %10-20'sinde dikkat sorunu yaşama riski yüksek. Günde üç-dört saat televizyon izleyen %14'lük kesimin ise hiç televizyon izlemeyen çocuklara göre dikkat bozukluğu riski yüzde 30-40 artıyor.

Üç yaşındaki çocuklarda televizyon izlemeyenlerin oranı sadece yüzde 7. Amerikan Pediatri Akademisi, sosyal, duygusal ve zihni yeteneklerini olumsuz etkilediği için iki yaş altındaki çocuklara asla televizyon izlettirilmemesi uyarısında bulunmuştu.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...