Dondurma: En Hafif Tatlı

Dondurma: En Hafif Tatlı

Dondurma teknolojisi ve tüketici beğenisi birleşince aslında artık kış aylarında da ciddi ölçüde dondurma tüketmeye başladık.

Dondurma teknolojisi ve tüketici beğenisi birleşince aslında artık kış aylarında da ciddi ölçüde dondurma tüketmeye başladık. Dondurma besin değeri açısından yüz güldürücü bir seçim. Önceleri yöresel tatlara alışık olan damak zevkimiz şimdi öylesine genişledi ki dondurma markaları uluslararası pazarda ciddi pay kapma yarışındalar. Bu köşenin okurlarını ise tabii ki daha çok dondurmanın besinsel değeri ilgilendiriyor. 
Dondurma ağır tatlıların bolca tüketildiği ülkemizde hafifliğiyle dikkat çekici bir noktada yer alıyor. Bu konuda Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Diyetisyen Dr. Gamze Akbulut'un verdiği bilgiye göre, dondurma lezzetli ve eğlenceli bir tatlı olduğu kadar besinsel içerik yönünden de oldukça zengin ve sağlıklı bir yiyecek. Akbulut, "Her şeyden önce dondurma, hamurlu, şerbetli tatlılar ve diğer tatlı çeşitlerine göre oldukça düşük kalori içeriyor. Örneğin; 100 gram baklava ortalama 400 kilo kalori içerirken bu değer 100 gram dondurmada sadece 174 kilo kalori. Bu açıdan, dondurmanın en hafif ve sağlıklı bir tatlı olduğu rahatlıkla söylenebilir" diyor. 

Kalsiyum Zengini 

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Gamze Akbulut'a göre dondurma aynı zamanda kalsiyum açısından da oldukça zengin. 150 gram dondurma 100 gram kalsiyum içeriyor. Yine vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından da sütten daha zengin bir besin. İçerdiği A, D, K ve B grubu vitaminler ve kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum gibi mineraller yönünden de oldukça zengin bir yiyecek. 
Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylerin, dondurma tüketerek günlük kalsiyum gereksinimlerini karşılayabildiklerine işaret eden Akbulut, yetişkin bireylerin ise günde bir adet 150 gramlık orta boy kase dondurma tüketerek, günlük kalsiyum gereksinimin yüzde 22'sini karşılayabileceklerine işaret ediyor. İşte tüm bu sebeplerle artık kalorisine ve sağlığına dikkat eden tüketiciler de bol kalorili tatlılar yerine, hem sindirim hem de kalori açısından çok daha avantajlı olan dondurmaya yöneldi diyor. 

Diyetlerde Kolaylık Sağlıyor 

Benim gözlemlerim de bu yönde, dondurma formuna dikkat edenlerin ilk tatlı tercihi oluyor. Düşük yağlı ve şekersiz seçeneklerinin olması da zayıflama diyetlerinde kolaylık sağlıyor. Yaz aylarında dondurmayla meyveli içecekler hazırlamak veya meyve salatasıyla dondurma servis etmek yaratıcılığınıza kalmış. Daha düşük yağlı dondurma seçimleri için meyveli olanları öneririm, bu konuda size en iyi bilgiyi besin etiketleri verecektir. Alışveriş yaparken etiketlere bakın, yağ ve şeker miktarı ile kalori miktarını mutlaka karşılaştırın.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...