İnce Bağırsak İltihabı (Enterit)

İnce Bağırsak İltihabı (Enterit)

Enterit nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıldır? İnce bağırsağa ne iyi gelir? Bağırsak iltihabı olanlar ne yememeli? Enterit nasıl önlenir?

İnce bağırsak iltihabı çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. İnce bağırsak iltihabı belirtileri ve Kalın Bağırsak İltihabı Belirtileri birbirine ne kadar yakın olsalar da dikkat edilmesi gereken farklı konuları vardır.  

İnce Bağırsak İltihabı - Enterit Nedir?

Enterit hastalığı bir ince bağırsak iltihabıdır. Hem gastrit hem de kolit içerebilir. Bundan dolayı çok yaygın bir hastalıktır. Radyasyon kaynaklı ya da ilaç kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.   

Belirtileri Nelerdir? 

Belirtileri hemen hemen her hastada aynı şekilde gözükür. En yaygın belirtileri şunlardır:  

  • Karın ağrısı ve karında kramplar
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ani başlayan sulu ishal
  • Ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Aşırı susama
  • Mide ağrısı
  • Sıvı kaybına bağlı olarak gelişen ağız ve cilt kuruluğu
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Bacaklarda ağrı

Enterit Tedavisi Nasıldır? 

Enterit tedavisi çoğunlukla ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar genellikle mide koruyucudur. Mideyi koruyan ve bağırsağa iyi gelen bu ilaçlar enterit belirtilerini azaltıcı özelliktedir. Örneğin bu ilaçlar ishali ortadan kaldırır. İlaçların düzenli kullanımı enterit hastalığının ortadan kalkması için çok önemlidir. 

İnce Bağırsağa Ne İyi Gelir? 

Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır. 

Bağırsak İltihabı Olanlar Ne Yememeli? 

Bu dönemde kepek ekmeğinden, yağlı ve şekerli gıdalardan, baharatlardan, bol posalı sebze ve meyvelerden uzak durulmalıdır. Halk arasında ishali azalttığı sanılan kuru kahve ve çay tüketiminden kaçınılmalıdır çünkü çay ve kahve vücutta sıvı kaybına neden olur. 

Enterit Nasıl Önlenir 

Temizlik: Ellerinizi daima mümkün olduğunda su ve sabunla yıkayın. Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi daima iyice yıkayın. Yiyeceklerinizi veya içeceklerinizi hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi yıkayın. Her yemekten önce ellerini yıkayın. Seyahat ederken veya akan sudan uzaktayken, el mendillerini taşıyın. Yüzde altmışı alkol bazlı ürünler en iyisidir. Suyu kaynatmadan, açıktaki kuyulardan veya diğer su kaynaklarından içmeyin. 

Yiyecek hazırlamak: Çapraz kontaminasyondan kaçının. Her angarya için temiz mutfak eşyaları kullanın. Yiyecekleri ayrı tutun. Örneğin, çiğ kümes hayvanlarını maruldan uzak tutunuz. Mutfak yüzeylerini sık sık yıkayın. 

Depolama: Artıkları derhal soğutun. Buzdolabınızı 4˚C veya daha düşük bir değere ayarlayın. Dondurucunuzu -17˚C veya daha düşük bir değere ayarlayın. Taze yemeklerde son kullanma tarihlerine dikkat edin. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...