Sperm Sayılarındaki Düşüş Devam Ediyor

Sperm Sayılarındaki Düşüş Devam Ediyor

İskoçya'da gerçekleştirilen bir çalışma bu ülkedeki düşüşün daha önceki çalışmalara göre çok hızlı olduğunu ortaya koydu.

Çeşitli ülkelere ait çalışmalar erkeklerdeki sperm sayılarında hızlı bir düşüş olduğunu gösterirken, İskoçya'da gerçekleştirilen bir çalışma bu ülkedeki düşüşün daha önceki çalışmalara göre çok hızlı olduğunu ortaya koydu. İskoçya'da erkeklerin sperm sayılarında son 14 yılda neredeyse üçte bir oranında azalma olduğu kaydedildi.  Kuzey İskoçya'da 1989-2002 yılları arasında 7 bin erkek üzerinde yapılan araştırmalar, sperm sayısındaki düşüşün alkol, sigara ve obeziteyle bağlantılı olduğu sanılıyor.
 

Araştırma boyunca denek durumundaki erkeklerden yaklaşık 16 bin sperm örneği alındığını belirten bilim adamları, 14 yıl önce alınan örneklerde mililitrede ortalama 87 milyon olan sperm sayısının, son alınan örneklerde mililitrede ortalama 62 milyona düştüğünü belirledi. Araştırmayı yürüten Dr. Siladitya Bhattacharya “Bunda bir takım farklı yaşam şekillerinin de rolü olabilir. Bu faktörler konusunda daha geniş incelemeler yapmalı” dedi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...