2003 Yılında Sağlık

2003 Yılında Sağlık

WHO'a göre insan ömrünü kısaltan sağlık sistemindeki boşlukların giderilmesi için acilen yatırım ve uluslararası desteğe ihtiyaç var.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) hazırladığı "Dünya Sağlık Raporu 2003"e göre insan ömrünü kısaltan sağlık sistemindeki boşlukların giderilmesi için acilen yatırım ve uluslararası desteğe ihtiyaç var.

Sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi gereğine işaret edilen rapora göre yetersiz sağlık hizmetlerinden dolayı Japonya'da doğan bir bebeğe 85, Afrika'nın en fakir ülkelerinden Sierra Leone'de doğan bir çocuğa ise sadece 36 yıl ömür biçiliyor. Japon kızın dünyanın en iyi sağlık hizmetlerinden yararlanacağı, Sierra Leone'deki kızın ise belki de hayatı boyunca ne doktor ne de hemşire göreceği bildiriliyor.

Bulaşıcı hastalıklar, gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümüne neden olan 10 sorundan 7'sini oluşturuyor. 2002'de solunum yolları enfeksiyonlarından dolayı 1.9 milyon, ishalden 1.6 milyon ve sıtmadan 1.1 milyon çocuk öldü. Afrika da bugün milyonlarca çocuk 15 ine gelmeden ölme tehlikesiyle karşı karşıya.

Fakir ülkelerde doğum sırasında ölme riski, zengin ülkelere oranla 250 kere daha yüksek. 500 binden fazla kadın, komplikasyonlardan dolayı hamileliği sırasında ölüyor. Rapora göre 2002'de 2.3 milyon kişi HIV/AIDS, 1.3 milyon kişi kalp hastalığı, 1 milyon kişi verem, 0.8 milyon kişi trafik kazalarından ve aynı sayıda kişi de felçten dolayı öldü.

SARS, HIV/AIDS, çocuk felci ve sigaranın neden olduğu hastalıklarla mücadelede maddi yardım ve küçük bir gelişme milyonlarca insanı ölümden kurtarabilirdi. Gelişmekte olan ülkelerde bugün HIV/AIDS tedavisi talebinde bulunan insanların sadece yüzde 5'nin ihtiyacı giderilebiliyor. Fakir Afrika ülkelerinde her gün 5 bin yetişkin ile bin çocuğun ölmesine neden olan HIV/AIDS, milyonlarca Afrikalı nın yaşam süresini 20 yıl azalttı.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...