Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat

Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat

Güneş gözlüğünün, yaz mevsiminde gözleri zararlı ışınlara karşı koruduğu bilinen bir gerçek. İşportadan alınan gözlükler, gözlere faydadan çok zarar veriyor.

Güneş gözlüğünün, yaz mevsiminde gözleri zararlı ışınlara karşı koruduğu bilinen bir gerçek. Ancak, işportadan alınan gözlükler, gözlere faydadan çok zarar veriyor.

Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına uzun süre çıplak gözle bakmak, retinanın tahriş olmasına ve katarakt gibi göz problemlerine yol açabiliyor. Bu yüzden uzmanlar, güneşli havalarda zararlı ışınlardan korunmak için mutlaka güneş gözlüğü kullanmayı öneriyor. Çünkü uzmanlara göre, özellikle ozon tabakasının delinmesiyle birlikte güneş gözlüğünün kullanımı zorunlu hale geldi.

Sema Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydın Yıldırım, güneş ışınlarına karşı koruma filtresi olmayan güneş gözlüklerinin tehlike arz ettiğini ifade etti. İşportadan alınan güneş gözlükleri, gözlere yarardan çok zarar vermektedir. Koruyuculuğu olmayan güneş gözlüğünün arkasında göz bebeği daha fazla genişlemekte ve göze ulaşan UV miktarı artmaktadır. Böylece fayda yerine zarar vermektedir. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekiyor. Çünkü her güneş gözlüğü, ultraviyole ışını tutmuyor, dedi.

Güneş Gözlüğü Satın Almak İsteyenlere Tavsiyeler

  • Gözlüğün modelinden çok işlevi ön planda olmalı, ultraviyole korumalı bir güneş gözlüğü kullanılmalıdır
  • Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlar. Yanları siperli gözlükler çevresel ışınlara karşı koruma da sağlar.
  • Öncellikle, gözlüğü taktığınızda gözünüz bulanmamalı. Eğer bulanıyorsa camın kalitesiz olduğu kesindir.
  • Cam rengi her yerinde aynı olmalıdır. Bazı yerleri koyu, bazı yerleri açıksa, o gözlüğü satın almayın. Bir rengin en koyusundan açığına doğru giden renk spektrumu söz konusu ise durum değişir. Bu türü tercih ettiyseniz, cam renginin üstte koyu, altta açık olmasına dikkat edin.
  • Güneş gözlüklerinin üzerinde, mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescilin olması gerekir. Sağlık Bakanlığı, tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Satın alırken gözlüğün sertifikasını mutlaka isteyin
  • Numaralı gözlük kullananlar, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka göz hekimlerine danışmalıdır.
  • Bazı kontak lenslerde UV koruması bulunsa da üzerine güneş gözlüğü takmak daha da faydalıdır

Güneş ışınlarının gözlerde katarakt oluşumu gibi birçok zararlı etkisi var. Güneşten kaynaklanan UV ışınları gözün mercek ve retinasına zarar vererek, çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabiliyor. Bu yüzden güneş gözlüğü takmanın yaşı olmadığını ifade eden Dr. Aydın Yıldırım, 5 yaş üzerindeki çocukların da güneş gözlüğü takmaları gerektiğini belirtti.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...