Bronşiolit Tehlikesi

Bronşiolit Tehlikesi

Doktor Sezin Aslan, akut bronşiolit hastalığı hakkında bilgi vererek Sigara içilen ortamlarda bronşiolitle daha fazla karşılaşmaktayız.

'Akut bronşiolit özellikle kış aylarında ve ilkbaharın başlarında çocuklarda sıklıkla iki yaşın altındaki çocuklarda gördüğümüz bir hastalıktır' diyen Sezin Aslan, 'Bronşiolit daha çok virüslerin yaptığı bir hastalık olduğu için başlangıç itibariyle solunum yolu enfeksiyonuyla başlar. Grip, hapşırma, hafif ya da yüksek ateş olabilir. Çocuklara erişkinlere göre daha sık görülme nedeni anatomik yapıyla alakalıdır. Çocukların alveollerin, bronş sayılarının daha az olması, sıvı salgılayıcı bezlerinin daha fazla olması ve hava yollarının daha dar olması sebebiyle bu hastalık çocuklarda daha sık görülmektedir' diye konuştu.

Hastalığın hızlı ilerleyebildiği gibi yavaş seyirli de olabileceğini belirten Aslan, sözlerine şu şekilde devam etti: 'Hızlı bir şekilde müdahale gerektiren bir problemdir. Başta gribal semptomlarla başlayıp 12 ila 72 saat içerisinde hırıltı, art arda boğulur tarzda öksürük meydana gelebilir. Bunlar da kesinlikle ihmal etmemek gerekir. Özellikle bir yaş altı çocuklarda bizim için daha önemlidir. Bu üç ayın altında çok daha risklidir. Çocukta soluğunu tutmasına bağlı morarma gibi belirtiler karşımıza çıkabilir. Bu gibi durumlarda çocuğun yatışı yapılarak müdahale edilmesi gerekir. Tedavide daha çok bronşlardaki darlığı açmak için aralıklarını hastanın ağırlığına göre hava tedavisi vererek yapıyoruz. Çok hafif olan durumlarda evde tedavi verilebilir fakat yakın takip gerekir. Yakın takipte özellikle çocukların sık nefes almasında artış, soluk tutması, morarma olduğu zaman hiç durmadan bir an önce hastaneye getirmek gerekir. Korumda el hijyenine dikkat etmemiz gerekir. Toplu yerlerde çocukları çok fazla tutmamak gerekir. Özellikle sigara içilen ortamlarda bronşiolitle daha fazla karşılaşmaktayız. Bunun için kesinlikle çocuklar sigaraya maruz bırakılmamalıdır. Maske kullanmakta önemlidir.'

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...