Akalazya Hastalığı Nedir?

Akalazya Hastalığı Nedir?

Akalazya hastalığı halk arasında yutkunma zorluğu olarak da bilinen bir sindirim sistemi hastalığıdır. neden Akalazya hastalığı olur?, Akalazya hastalığı nedir?

Akalozya hastalığı günlük hayatta oldukça zorluk yaşatan ve bu hastalığa sahip olan kişilerin hiç bir durum da rahat edemedikleri bir sindirim sistemi hastalığıdır AKALAZYA HASTALIĞI

Akalazya Hastalığı Nedir

Akalazya hastalığı yemek borusu ile mide arasındaki sfinkterin olması gerektiği gibi açılmamasına bağlı olarak yutulan lokmaların yemek borusunda birikmesi ile karakterize bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Akalazya Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Akalazya hastalığının en yaygın belirtisi yutkunma zorluğudur genel olarak diğer belirtiler ise şu şekildedir.

  • Geğirme
  • Pnömoni (aspirasyon oluşan hastalarda)
  • Göğüste ağrı ve rahatsızlık hissi
  • Midede ve göğüste yanma
  • Öksürük
  • Kilo kaybı
  • Yemeklerin ardından ağrı ve rahatsızlık hissetmek
  • Öğürme veya kusma

Akalasya Hastalığı Tanısı Nasıl Yapılır

Hekiminiz tıbbi öykünüzü dinleyip fizik muayenesini uyguladıktan sonra akalazya tanısını desteklemek için aşağıdaki gibi kimi testlere başvurabilir:

Manometri

Basit bir basınç ölçme tüpüdür. Yemek borusunun sıvı veya katı gıdalara uyguladığı basınç miktarını ölçmeye yardımcı olur.  Manometri, yemek borusuna ve oradan da mideye gönderilir. Bu test ilgili kasların kasılmalarındaki basınç artışını gösterebilir.

Endoskopi

Ucu kameralı esnek bir cihaz yardımıyla yemek borusu ve karnınıza açılan kapakçığın doğrudan incelenmesidir.

Özefagogram (Baryumlu özefagus grafisi)

Bu, baryum adı verilen kalın bir kontrast maddesini yutulurken, özofagusun hareketlerinin görüntülenmesidir.

Akalazya Hastalığı Tedavisi Nedir

Alt özofagus sfinkterindeki sinir hasarı ile gelişen felç durumunda kasın yeniden işlevsellik kazanması ve düzgün şekilde çalışmasını sağlayan bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bazı tedavi uygulamaları ile hastalığa bağlı olarak görülen semptomlar önemli ölçüde azaltılabilir. Aynı zamanda cerrahi girişimler yardımıyla sfinkter işlevinde semptomları hafifletmeye yarar kalıcı değişiklikler elde edebilmek de mümkün olabilir.

Pnömatik dilatasyon: Hekim tarafından bir endoskop yoluyla yemek borusunun içine bir balon gönderilerek, yemek borusu ve mide arasındaki kapakçıktan geçirilir ve daha sonra şişirilir.

Enjeksiyonlar: Kasların kasılmasını engelleyen enjeksiyonlar ile özefagus ile midenin birleştiği kapak açıklığını gevşetmek için bu kapaktaki kaslara kullanılır. Bu işlem endoskopi sırasında da yapılabilir.

Mide ve yemek borusu arasındaki kapağı genişletmek ve gevşetmek için yapılan ameliyatlara miyotomi denir. Miyotomide, bu kapağın bazı kasları kesilir. Bu tip cerrahi işlemler genellikle akalazya semptomlarından uzun süreli rahatlama sağlar.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...