Kedilerde Dış Parazit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Dış Parazit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dış parazitler, iç parazitlerin aksine organlara yerleşmeyerek kedilerin ciltlerine, derilerine yerleşir ve çeşitli cilt problemlerine yol açarlar.

Dış parazitler hayatlarının belli zamanlarında kedilerin vücutlarına yerleşerek çeşitli sorunlara yol açabilirler. İç parazitlerden farklı olarak dış parazitler kedilerin ciltlerine, derilerine yerleşirler.  Başka kedilerle bir arada olma, başka kedilerin eşyalarını kullanma gibi çeşitli mekanizmalarla ortaya çıkabilir.  Dış parazit belirtileri;

  • Güçsüzleşen tüyler,
  • Cilt lezyonları,
  • Cildin tahriş olması,
  • Kirli görünüme sahip kulaklar,
  • Saç dökülmesi,
  • Sürekli kaşınma hali gibi belirtiler olarak sayılabilir. Dış parazitler bu belirtilere ek başka rahatsızlıklara da neden olabilirler.

Kedilerde en sık görülen dış parazitler şu şekilde sıralanabilir:

  • Pireler, kanatsız ve uçamamasına rağmen çok uzağa zıplayabilen, erişkinleri kanla beslenen dış parazitlerdir. Doğada binlerce çeşidi olan pirelerin içinde kedi piresi çoğunlukla kedileri tercih eder. Her mevsim üreme yeteneklerine sahiptirler. İklim koşulları, kontrollü pire mücadelesi yapılmaması gibi sebeplerle ülkemizde oldukça yaygındırlar ve çok uzak mesafeler kat edebilirler. Bu sebeple hiç evden çıkmayan, pire bulaşma ihtimalinin olmadığını düşündüğünüz kedilerin bile pirelenmesine neden olabilir.

Kan ile beslenen pireler yetişkin kedilerde kansızlığa neden olur, yavru kedilerde ise kansızlık sonucu ölümle sonuçlanabilir. Pire tükürüğüne daha duyarlı olan kedilerde ağır dermatit tablolar oluşabilir. Bartonelle henselae bakterisinin neden olduğu “Kedi Tırmığı Hastalığı” pirelerden kedilere, kedilerden insanlara geçebilir. Kedi pirelerinin bağırsaklarında yaşamakta ve pire dışkılarıyla kedileri enfekte eder. Kedilerin kendini kaşımaları sonrasında tırnaklara, yalamaları sonrasında ağız ve dişlere yerleşir. Kedinin ısırma ve tırmalaması sonucu insanlara geçebilir. Hastalık kedilerde çoğu zaman belirti göstermeden seyreder ancak bağışıklık sistemi zayıf kedilerde ateş, halsizlik, lenf bezlerinde büyüme görülebilir. Yine bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar bu hastalığa daha yatkındır. Isırılan ya da tırlamanan bölgede hafif şişme, ardından lenf bezi büyümesi görülebilir. 

  • Keneler, çeşitli boyutlarda ve renklerde görülebilir. Bazıları kolayca fark edilirken bazılarını teşhis etmek zor olabilir. Kedilerin kanı ile beslenirler. Bu sebeple kedilerin ciltlerinin, tüylerinin sıklıkla kontrol edilmesi gerekir.
  • Akarlar, çıplak gözle fark edilmeyebilirler. Kulak bölgesine yerleşirler ve kulaklarda aşırı kir birikmesi ya da kulakta koyu renkli akıntının bulunmasıyla belirti gösterebilir. Deride kaşıntıya neden olabilirler.

Kedilerde yaygın olarak görülen dış parazitlerden olan pire, kediler için ciddi sağlık sorunlarına neden olan tenyanın ara konağıdır. Kedilerde dış parazit sorunuyla birlikte iç parazit sorunlarının da ortaya çıkması ihtimal dahilindedir. 

Kedilerde Dış Parazit Tedavisi: 

Kedide dış parazit olduğu belirlendikten sonra genellikle ağız yoluyla tedavi uygulanır. Dış parazit tedavisinde bazı durumlarda kedinin tüylerindeki parazitlerin özel taraklarla temizlenmesi gerekir. 

Dış parazitin kontrolünü ve önlenmesini sağlamak için dış parazit aşılarını ihmal etmemek gerekir. Bununla birlikte ense damlası olarak da bilinen dış parazit ilaçlarıyla dış parazit kapma riski azaltılabilir. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...