Kedilerde Parazit Nedir?

Kedilerde Parazit Nedir?

Evde ya da sokakta kediler yaşamının belli döneminde parazitlere maruz kalabilir. Bu sebeple parazit belirtileri nelerdir, insana geçer mi bilmekte fayda var.

Parazitler yaşam döngülerini devam ettirebilmek  için bir konağa yani canlı bir organizmaya ihtiyaç duyarlar. Kedileri konak olarak kullanırlar ve buna bağlı olarak kedinin çeşitli sağlık sorunları yaşamasına neden olurlar.

Parazit türleri kedileri en çok etkileyen hastalıkların başında gelir. Kedileri etkileyen çok sayıda iç ve dış parazit türü vardır. İç parazitler dış parazite göre daha tehlikelidir. İç parazitler vücuda girerek iç organlara yerleşir ve burada beslenir, yaşarlar. Dış parazitler ise kedilerin derisine yerleşirler. Özellikle yavru kediler bağışıklık sistemlerinin hala gelişiyor olması nedeniyle iç parazitlere daha çok yatkın olurlar. 

İç parazit ve dış parazitle ilgili detaylı bilgileri edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Kedilerde parazit neden olur? : Hem sokak kedileri hem ev kedileri yaşamının belli bir süresinde parazitlere maruz kalabilir. İç parazitler yavru kedilere genellikle anne sütünden geçer. Yetişkin kedilere yediği yiyeceklerde bulunan solucan yumurtaları ya da solucanlar aracılığıyla geçebilir. 

Kedilerde Parazit Belirtileri : Kedilerde parazit türleri iç ve dış parazit olmak üzere ikiye ayrıldığı gibi parazit belirtileri de farklılık gösterebilir. 

Kedilerde Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Kedilere parazit tedavisi yapılması için önce sorunun teşhis edilmesi gerekir. İlk adımda kedinin hangi parazit nedeniyle sorun yaşadığı bulunur. İç parazit ile dış parazit tedavisi farklı şekilde yapılmaktadır.

Evinizdeki kediniz için parazit belirtisinin oluşmasını beklemeden iç ve dış parazit aşılarını yaptırmalısınız.

Kedilerdeki Parazit İnsana Geçer mi?

Parazitlerin insanlara geçme ihtimali olmakla birlikte bu ihtimal çok düşüktür. Bazı parazitler kedilerden insanlara geçebilmektedir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri gibi parazitler, pire ve uyuz türlerinden bazıları kedilerden insanlara geçebilir. 

Yuvarlak solucanlardan bazıları zoonoz özellik gösterir ve insanlarda Toksokariyazi denen hastalığa neden olur. Çoğu kişide belirti göstermeden seyreder. 

Bazı kancalı kurtlar zoonoz özellik gösterir ve insanlarda Kutanöz Larva Migrans (KLM) hastalığına neden olurlar. Enfekte kedilerin dışkısı ile bulaşmış zeminlere çıplak ayakla basma sonucu bulaşır. Deriden vücuda girer ve ayakta hastalığa neden olurlar. Ayakta kızarıklık, kaşıntı ve kırmızı izler oluşabilir. Larvalar insanda gelişme imkanı bulamadığı için hastalık kendiliğinden iyileşme gösterir. Çok nadir sindirim sistemi sorunlarına yol açabilirler. 

Tenyalar, hayvanlardan insanlara geçen parazitler içinde en bilinenidir. Sonuçları itibariyle de korunulması gereken bir parazit türüdür. İnsanlarda çoğunlukla karaciğer olmak üzere, akciğer, beyin, göz gibi birçok organa yerleşebilir. Karın ağrısı, ishal gibi belirtiler gösterir. 

Özellikle de parazit belirtileri fark edildiyse, hijyene ve temasa dikkat ederek bu parazitlerin insanlara geçişini engellemek mümkündür. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...