Kedilerde İç Parazit Nedir?

Kedilerde İç Parazit Nedir?

İç parazitler kedilerin çeşitli organlarına yerleşerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Peki iç parazitlerin belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?

İç parazitler vücut içerisinde yaşarlar. Çeşitli organlara yerleşerek orada yaşamını sürdürür ve kedinin çeşitli sağlık sorunları yaşamasına neden olurlar. Kedilerde görülen bazı sorunlar iç parazitlerin sebep olduğu semptomlardır. 

  • İştah artışı,
  • Anüs ve çevresini yoğun şekilde temizleme,
  • Kilo kaybı,
  • Karın ağrısı,
  • İshal,
  • Kusma,
  • Öksürük,
  • Karında şişkinlik,
  • Halsizlik,
  • Hırıltılı nefes alma,
  • Kalp atışında yavaşlama gibi belirtiler iç parazit belirtileri olarak sayılabilir.

Kedilerde sık görülen iç parazitler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yuvarlak solucanlar, “Roundworms” olarak da bilinir ve kedilerde en sık görülen iç parazit çeşitleri arasında yer alır. Bu parazitler anne kedinin göbek kordonu yolu ile daha doğmamış yavrulara bulaşabilir, anne sütü ile yavru kedilere bulaşabilir, enfekte olan yiyeceklerin veya canlıların yenmesi yoluyla kediye bulaşabilir. Yavru kedilerde ciddi belirtilerle kendini gösteren bu parazitler, yetişkin kedilerde daha sinsi seyreder. Bağırsaklarda tıkanma, düğümlenme hatta delinmelere bile neden olabilirler.
  • Kancalı kurtlar, “Hookworm” olarak da bilinir. Kedilerin sindirim sistemine yerleşirler. Kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarını tahrip ederek yapışır ve bağırsak iltihabı, kilo kaybı, kanama ve anemiye neden olabilir. İnce bağırsak dışında akciğerleri, deriyi de etkileme özelliğine sahiptir. Sıcak, nemli, temiz olmayan bölgeleri seven parazit yumurtaları bu ortamlarda aylarca yaşayabilirler. Yavru kedilere anne sütü ile bulaşma olması mümkündür. Direkt ağız yolu, özellikle kendini temizlerken bulaşabileceği gibi deri yoluyla, özellikle patilerden vücuda girebilir ve kan yoluyla vücuda yayılabilir. Parazitin enjekte olduğu kemirgen ya da haşerelerin yenmesiyle de bulaşır. Yetişkin kedilerde hayatı çok tehdit etmese de yavru kedilerde tedavi uygulanmazsa anemi, sonucunda da ölümle sonuçlanabilir. Patilerde ve pati aralarında ödem, kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlar görülür. Parazitin akciğere geçişi sırasında öksürük görülebilir. Burun ve kulak uçlarının solgun renkte olması, dışkıda koyu renkli kan görülmesi, sağlıksız mat tüyler başlıca belirtileridir.
  • Tenyalar, “Yassı solucan” ya da “Tapeworm” olarak da bilinirler. Kendi üreme sistemlerine sahip olan bu parazitler, ince bağırsaklara kanca benzeri yapılarla tutunurlar. Olgunlaştıktan sonra dışkıya karışan gözle görülür büyüklükteki pirinç benzeri yapılar, dışkı ile vücuttan dışarı atılırlar. Dışkı haricinde kedilerin anüs çevresindeki tüylere yapışık halde, kedilerin yataklarında da görülebilir. Dışkısında parazit görülen kedilerin aynı zamanda pirelenmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Yavru kedilerde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Güçsüzlük, kilo kaybı görülebilmekle birlikte anal bölgenin kaşınması sıklıkla görülür.

Kalp kurdu, kedilerle sık rastlanan bir parazit türü değildir. Kediler kalp kurtları için alışılmadık bir konaktır ve bu nedenle bu parazitler çoğunlukla yetişkinlik dönemine kadar hayatta kalamazlar. Daha çok köpeklerde ortaya çıkan bir iç parazit türüdür.

Kedilerde İç Parazit Tedavisi:

Kedilerde iç parazit görülmesi durumunda macun, tablet, toz ya da şurup formundaki ilaçlarla tedavi yapılır. Kansızlık problemi varsa kan nakli yapılması gerekebilir. Bununla birlikte parazit belirtileri görülmeden önce kedinize iç ve dış parazit aşılarını yaptırmalısınız.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...