Acerilin

Acerilin

Acerilin nedir ne için kullanılır, Acerilin nasıl kullanılır, Acerilin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Lisinopril

Ambalaj: 

5 mg x 20 Tablet

: : 10 mg x 20 Tablet

: : 20 mgx20 tablet.

Endikasyon:

 aCE inhibitörü olarak esansiyel ve renovasküler hipertansiyonda endikedir. Tek başına veya diğer antihipertansiflerle beraber kullanılabilir. Ayrıca dijital ve/veya diüretiklerle kontrol altına alınmamış konjestif kalp yetmezliği tedavisinde de endikedir.

Kontrendikasyon: 

Lisinoprile aşırı duyarlığı bulunan hastalardave geçmişinde aCE inhibitörü kullanımından dolayı anjiyo-rotik ödem öyküsü olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Renal yetmezliği olsun veya olmasın konjestif kalp yetmezliği hastalarında, semptomatik hipotansiyon gözlenmiştir.Lisinopril de dahil ACE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda nadiren yüz, ekstremiteler, dudaklar, dil, glottis ve/veya larenkste anjiyonörotik ödem bildirilmiştir. Bu durumda lisinopril hemen kesilmelidir. Laringeal ödem ile seyreden anjiyonörotik ödem fatal olabilir. Zorunlu olmadıkça lisinoprilin gebelikte kullanılması önerilmez.İnsan Sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziren anneye ancak gerekli görüldüğünde dikkatle verilmelidir.

Yan Etkileri: 

En sık görülen yan etkiler uyku hali, baş ağrısı ve diyare, yorgunluk, öksürük, mide bulantısı. Daha Az sıklıkla ortostatik etkiler, lekeler ve asteni görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Diüretiklerle tedavi edilmekte olanlarda ve özellikle diüretik tedavisine yeni başlamış hastalarda lisinopril verilmesi durumunda kan basıncında aşırı düşüş görülebilir.İndometazin, beraber kullanıldığında lisinoprilin antihipertansif etkisini azaltabilir. Lisinopril lityum tuzlarının eliminasyonu azaltabilir.

Doz Önerisi:

 Hipertansiyonda başlangıç dozu günde 1 kez 10 mg, sürekdozu ise günde 1 kez 20-40 mg’dir. Konjestif kalp yetmezliğinde başlangıç dozu günde 2.5-5 mg, sürek dozu günde 10-40 mg’dir. Akut miyokard infarktüsünde beta bloker tedavisi veya standart trombolitik, Aspirin’e ilave olarak kullanılır. Hemodinamik olarak stabil hastalarda, ilk 5 mg’lik doz semptom başlamasından 24 saat içinde verilmelidir. Eğer tolere edilebilir, tekrar 5mg 24 saat sonra verilir, daha sonra günde bir kez 10 mg’ye artırılır.Tedavi Süresi minimum 6 hafta olmalıdır. Tabletler yemeklerle birlikte, yemeklerden önce yada sonra alınabilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...