Asist

Asist

Asist nedir ne için kullanılır, Asist nasıl kullanılır, Asist ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Asetilsistein

Ambalaj:

 300mg/3 mLx10 ampul.

Endikasyon: 

Yoğun kıvamlı balgamın atılması, azaltılması,ekspektorasyonun kolaylaştırılması gereken durumlarda, bronkopulmoner hastalıklarda, bronşik sekresyon bozukluklarının tedavisinde endikedir.Asetil sistein asetaminofen (parasetamol) zehirlenmelerinde karaciğer harabiyetini azaltıcı etkisi de vardır.

Kontrendikasyon:

 Asetil sistemine aşırı duyarlı olduğu bilinen kişilerde kontrendikedir.

Uyarılar: 

Gastroduodenal ülser durumlarında,ayrıca asetil sisteinin verilmesinden sonra bronşiyal sekresyonda belirgin bir artış olabilir. Asetil sisteinin anne sütüne ve fetüse geçmesi ile ilgili yeterli veri olmadığından, gebelerde ve emzirenlerde zorunlu nedenler olmadıkça kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Kusma ve bulantı tipinde gastrointestinal bozukluklar,stomatit ve rinore (burun akıntısı), ürtiker, baş ağrısı, kulak çınlaması,nadiren alerjik deri reaksiyonları oluşturabilir. Özellikle astmatik hastalarda bronkospazm yapabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Mukomodifikatör bronşik ler,atropinik sekresyon kurutucu maddeler ve antitüssiflerle birlikte alınmamalıdır. Tetrasiklinler (doksisiklin hariç), ayrı ayrı periyotlarda ve asetilsistein den en az 2 saatlik aralıkla uygulanmalıdır.

Doz Önerisi: 

Asist Ampul: Parenteral Uygulama: Erişkinlerde derin IM veya IV yolla günde 1-2 kez 1 ampul olarak uygulanır.Tedavi süresi klinik gelişime göre ayarlanmalıdır.Çocuklarda derin IM enjeksiyon ile 15-30 mg/kg/-gün dozda 2'ye bölünerek uygulanır. Herhangi bir anafilaktik reaksiyonu önlemek için enfüzyon çok yavaş uygulanmalıdır. Bu amaçla başlangıçta %5 glukoz veya %0.9 NaCl ile seyreltilmelidir.İnhalasyonYoluyla Uygulama: Asist Ampulnebulize olarak basınçlı hava veya oksijen, ultrasonic nebulizer ve intermitan pozitif basınçlı solunum cihazıyla uygulanabilir Erişkinlerde Günde 1-2 kez 1 ampul 5-10 gün süre ile nebulize edilir. Çocuklarda önerilen endikasyonlarda günde 2 kez 150 mg dozunda kullanılmalıdır. Kistik fibrozis günlük doz birkaç grama denk çıkarılabilir.İntratrakeal Uygulama: Trakeostomili hastaların rutin bakımında her 1-4 saatte bir 1-2 mL trakeostomi içine uygulanabilir. Göğüstravması veya cerrahi sonrası durumlarda perkutan intratrakeal kateter ile her1-4 saatte bir 2-4 mL uygulanabilir.ParasetamolZehirlenmesi: Antidot tedavisine, mümkün olan en kısa sürede 150 mg/kg yükleme dozu ile başlanmalıdır. Ardından parasetamol zehirlenmelerinde en az 72 saat süreyle, 50 mg/kg sürek dozu ile devam edilmelidir. Hesaplanan doz erişkinlerde en az 200 mL, çocuklarda ise 50 mL, %5 glukoz veya %0.9 NaCl çözeltisi ile seyreltilerek 60 dakika içinde uygulanır. Parasetamol İntoksikasyonu sürek tedavisi 50 mg/kg dozda (70 kg'lık bir kişi için yaklaşık 11 ampul) 4 saat ara ile 72 saat süresince yapılır.Asist Saşe: Bir saşe içeriği çay bardağı içerisine boşaltılarak üzerine yarısına kadar içme suyu eklenir.Karıştırılarak çözünmesi sağlanır. Opelasan görünümdeki çözelti oral yoldan uygulanır.Solunum yollarını ilgilendiren hastalıklarda artmış sekresyonu azaltmak veatılımı kolaylaştırmak amacıyla, erişkinlerde günde 3 kez 1’er saşe veya gece yatarken 3 saşe bir arada uygulanır. Çocuklarda 2-7 yaş arasında, sabah akşam günde 2 kez 1’er saşe uygulanır (400 mg/gün). 7 yaş üzeri çocuklara erişkin dozu uygulanır.Asist Kapsül: 7 yaşından büyüklere ve erişkinler günde 3 kez birer Kapsül veya akşam yatarken tek doz 600 mg verilir.Asist Şurup: Mukolitik Olarak: 2 yaşın altındaki çocuklarda 200 mg/gün (5 mL/gün) iki eşit dozda, 7 yaşına kadar olan çocuklarda 400 mg/gün (10 mL/gün) iki eşit dozda, 7 yaşından büyüklerde; 600 mg/gün (15mL/gün), üç eşit doza bölünerek. Semptomlarda iyileşme sağlanıncaya dek(8-10 gün) kullanılması önerilir.Parasetamol zehirlenmesinde: Yükleme dozu 140 mg/kg. Sürek dozu 4 saatte bir 70 mg/kg olmak üzere toplam 17 doz kullanılması önerilir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...