Calcidine

Calcidine

Calcidine nedir ne için kullanılır, Calcidine nasıl kullanılır, Calcidine ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Granül

Ergo kalsiferol (D2vitamini) 3000 Üİ, kalsiyum glukonat 375 mg, kalsiyum magnezyum inositol hekza fosfat 125 mg/5 g

Ambalaj: 

75 gr’lik plastik kutularda.

Endikasyon: 

D vitamini eksikliğinin tedavi ve profilaksisinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Hiperkalsemi, D hipervitaminozu,hiperfosfatemi ve hiperparatiroidizmde kontrendikedir.

Uyarılar: 

Nutrisyonel nedenlere bağlıolmayan raşitizm ve osteomalazinin (ailesel hipofosfatemi, renalosteodistrofi, metabolik asidoz, Fanconi sendromu) yüksek dozda ergokalsiferol, kalsiferol veya kalsitriol ile tedavisi gereklidir.Gebelikte gereksinimin ötesinde yüksek dozlarda D vitamini kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Yan Etkileri: 

Ergokalsiferol, ancak hipokalsemiye bağlı olarak yan etkiler oluşturur. Bu nedenle, hiperkalsemi belirtileri varsa D vitamini intoksikasyonu başlamış demektir. Hiperkalseminin Erken belirtileri konstipasyon, diyare, baş ağrısı, anoreksi,ağızda metalik tat, bulantı, kusma, susama, ağızda kuruluk, yorgunluk,kuvvetsizlik; geç belirtileri ise kemik ağrısı, bulanık idrar, konvülziyonlar,hipertansiyon, ışığa karşı duyarlılık, aritmiler, kaşıntı, mental değişmeler,kas ağrısı, akut pankreatit, bulantı, kusma, zayıflama, sık idrara çıkmadır.

İlaç Etkileşimleri:

 Barbitürat, fenitoin gibi hepatik mikrozomal enzim indüksiyonu yapan maddeler ergokalsiferol yıkımını artırabilir. Tiyazit sınıfı diüretiklerin kalsiyum bileşikleri ve D vitamini ile kullanılması hiperkalsemi riskini artırabilir.Kolestiramin,kolestipol ve likit parafin D vitamini emilimini azaltabilir.

Doz Önerisi:

 Nutrisyonel D vitamini eksikliği, raşitizm ve osteomalazi tedavisi için, büyüklere günde 1000-2000 ünite (¼-½ ölçek),çocuklara günde 1000-4000 ünite (¼-1 ölçek) önerilir. Tedaviye aylarca devam gereklidir. Klinik, radyolojik ve biyokimyasal iyileşme saptandıktan sonra, D vitamini eksikliğini doğuran şartlar sürüyorsa, büyüklerde ve çocuklarda günde 400 ünite ile tedavi sürdürülür. Uzun süre antikonvülzan alanlarda görülen osteomalazinin tedavisi için büyüklere günde 1000-4000 ünite (¼-1 ölçek), çocuklara günde 1000 ünite (¼ ölçek) önerilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...