Kapsül
Roche
Mikofenolat mofetil
Ambalaj: 250 mgx300 kapsül.
CellCept
Tablet
Mikofenolat mofetil
Ambalaj: 500 mgx150 tablet.
Endikasyon: Allojenböbrek nakli alıcısı hastalarda organ reddinin profilaksisi ve ilk veyarefrakter organ reddi tedavisinde ve allojen kalp nakli yapılan hastalardaakut organ reddinin profilaksisinde endikedir.
Kontra Endikasyon: Mikofenolat mofetile karşı allerjik reaksiyonlargözlemlenmiştir. Bu nedenle mikofenolat mofetile ve mikofenolikaside karşı aşırı duyarlığı olduğu bilinenlerde kullanımı kontrendikedir.
Uyarılar: Mikofenolatmofetil alan hastalar özellikle deride lenfoma ve başka maligniteler geliştirmeaçısından yüksek risk altındadır. Bağışıklık sisteminin aşırı baskılanması dafırsatçı enfeksiyonlar, ölümcül enfeksiyonlar ve sepsis gibi enfeksiyonlaraeğilimi artırabilir. Gebe kadınlara ilişkin yeterli ve iyikontrol edilmişhiçbir çalışma yoktur. Ancak hayvanlarda teratojenik etkileri gösterilmiş olanmikofenolat mofetil gebe kadınlara uygulandığında fetal hasara nedenolabilir. Bu nedenle potansiyel yarar fetus için geçerli olan potansiyelriskten fazla olmadıkça gebe kadınlarda mikofenolat mofetil kullanılmamalıdır.İlacın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. İlacın anne için önemidikkate alınarak emzirmenin mi, ilaç kullanımının mı bırakılacağı konusundakarar verilmelidir.
Yan Etkileri: Ateş,letarji, uyuma güçlüğü, (karın, sırt, göğüs, eklem/kas, dizüri gibi) ağrılar,başağrısı, herni, kist, grip semptomları, şişlik ve iktidarsızlık, akne, dudakuçuğu, deri ülseri, zona, deride hücre artışı sonucu büyüme, terleme, saçdökülmesi veya saç artışı, alerji, kaşıntı, böbrek sorunları, idrarda kangörülmesi, acilen idrar çıkarma gereksinimi, kabızlık, bulantı, hazımsızlık,pankreas enflamasyonu, kanama da dahil olmak üzere bağırsak bozuklukları, mideenflamasyonu, nefes borusu şişliği, karaciğer sorunları, rektum problemleri,kolon enflamasyonu, iştahsızlık, gaz, dişeti sorunları ve ağız ülserleri gibiağız ve sindirim bozuklukları, titreme, baş dönmesi, depresyon, uyuklama,uyuşma, kas spazmları, anksiyete, katarakt, göz kapaklarının enflamasyonu,görme bozukluğu, düşünme ve ruh hali değişikliği, su kaybı, kilo alma, diyabet,kalp ve tiroid sorunları, kanama, pıhtılaşma ve çürükler, kan basıncındadeğişiklik, anormal kalp atışı, kan damarlarında genişleme, pnömoni, bronşit,boğaz enflamasyonu, nefes darlığı, öksürük, akciğerlerde ve göğüs boşluğundasıvı toplanması, sinüs sorunları, astım ve hıçkırma görülebilir.
İlaç Etkileşimleri: Asiklovirile birlikte uygulandığında, MPAG ve asiklovir plazma konsantrasyonlarıyükselir. Antasitlerle birlikte uygulandığında mikofenolat mofetilinabsorpsiyonu azalır. Kolestiramin uygulanmış olan normal, sağlıklı gönüllülere1.5 g mikofenolat mofetilin tek doz uygulanmasından sonra MPA AUCde %40 azalmasaptanmıştır. Takrolimus alan hastalarda mikofenolat mofetil dozu günde ikikez 1 gramı aşmamalıdır. Yetersiz bağışıklık yanıtı olan hastalara canlı aşılarverilmemelidir. Diğer aşılara antikor yanıtı da azalmış olabilir.
Doz Önerisi: Böbrek transplantasyonu yapılan hastalarda kullanımiçin oral ya da intravenöz (2 saat süreyle) günde iki kez (günlük doz 2 g) 1glik doz önerilir. Klinik çalışmalarda günde iki kere 1.5 glik dozkullanılmasına, güvenli ve etkin olduğu kanıtlanmasına karşın (günlük doz 3 g)böbrek transplantasyonu yapılan hastalarda etkinlik açısından hiçbir avantajgösterilememiştir. Kalp transplantasyonu yapılan hastalarda kullanım için oralya da intravenöz (2 saat süreyle) günde iki kere (günlük doz 3 g) 1.5 glikdoz önerilir.CellCeptin başlangıç dozu böbrek veya kalp transplantasyonundansonra mümkün olan en kısa sürede verilmelidir.CellCepttablet vekapsüller açılmamalı ve ezilmemelidir.CellCepttozu solunmamalı, ciltle veya mukoz membranlarla temasettirilmemelidir. Bu gibi bir temas olduğunda su ve sabunla yıkanmalıdır.Gözler sadece su ile yıkanmalıdır.

25 MAYIS 2022
Yeni Kılavuzlar Bariatrik Cerrahinin Uygulanabilirliğini Genişletiyor!
Üç büyük tıbbi kuruluş obezite cerrahisi için formal kılavuzlarını değiştirdiler. Ve hafif-orta düzeyde obezite ve diyabet veya metabolik sendromu olan hastaları da kapsayacak şekilde uygunluk kriterlerini genişlettiler.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.