Cusimolol

Cusimolol

Cusimolol nedir ne için kullanılır, Cusimolol nasıl kullanılır, Cusimolol ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Göz Damlası

Timolol maleat

Ambalaj:

 %0.5x 5 mL’lik plastik şişe.

Endikasyon:

 İntraoküler basıncı düşürmede etkilidir. Oküler hipertansiyon, kronik geniş açılı glokom (afakik hastalar dahil) ve sekonder glokomun belirli durumlarında yükselmiş göz içi basıncını düşürerek etki gösterir.

Kontrendikasyon:

 Timolole karşı aşırı duyarlık,bronşiyal astma, ağır kronik obstrüktif pulmoner rahatsızlıklar, sinüzal bradikardi ile ikinci ve üçüncü derece AV blok, belirgin kalp yetmezliği,kardiyak şok durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Oftalmik timolol kullanımı sonucu blokerlere bağlı sistemik yan etkiler görülebilir. Hasta başka oftalmik bloker olmayan oftalmik bir antiglokom müstahzarı kullanıyorsa, ilk gün bu ilaç standart olarak kullanılmaya devam edilirken, timolol standart dozda tedaviye eklenir. Ertesigün diğer ilaç tümüyle kesilir ve timolole devam edilir. Gebeler Ve emziren annelerde güvenli kullanımı henüz kanıt olmadığından,yarar/zarar ilişkisi çok iyi değerlendirilmelidir. Emziren annelerde kullanım sırasında emzirmeye son verilmelidir.

Yan Etkileri:

 Ender olarak oküler irritasyon belirtileri, konjonktivit,blefarit, bazı görme değişiklikleri, refraktiviteye ilişkin değişikliklergö-rülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Bazı durumlarda epinefrinle birlikte kullanıldığında midriyazis oluşabilir. Kalsiyum antagonistleri, sistemik blokerler ve katekolamin inhibitörleri etkilerini potansiyelize edebilir.

Doz Önerisi:

 Erişkinlerde genel olarak günde 2 kez 1'er damla hasta göze uygulanır. Gerektiğinde miyotikler, epinefrin ve karbonik anhidraz inhibitörleri ile kombine kullanılabilir. Timolol ile elde edilen etkinin kararlı hale gelmesi için yaklaşık 4 haftalık bir süre gerekebilir. Göz içi basıncı değerlendirilirken bu göz önüne alınmalıdır. Göz içi basıncı bu süre sonunda etkin bir biçimde düşürülebilmesi, hastaların çoğunda günde 1 kez 1 damlalık sürekdozu göz içi basıncını kontrol altında tutmak için yeterli olmaktadır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...