Deksan

Deksan

Deksan nedir ne için kullanılır, Deksan nasıl kullanılır, Deksan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Şurup

Parasetamol 120 mg, dekstrometorfan HBr 15 mg, psödoefedrin HCL 20 mg, klorfeniramin maleat 2 mg/5 mL

Ambalaj:

 100 mL’lik şişe.

Endikasyon:

 Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda görülen öksürük, nazal konjesyon, burun akıntısı, aksırık, nezleye bağlı ateş ve baş ağrısı, basit ağrılar ve saman nezlesi gibi semptomlar etkili bir şekilde geçici olarak giderilmesi amacıyla kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Bileşimdeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık hallerinde, ağır karaciğer yetmezliği ve böbrek hastalığı olanlarda, son iki hafta içinde MAO inhibitörü alanlarda kullanılmamalıdır

Uyarılar:

 7 günden fazla süreyle kullanılmamalıdır.Ateş 3 günden fazla sürer, 5 gün içinde yakınmalar iyileşmez, yenileri eklenir veya yakınmalara ateş eşlik ederse durum yeniden değerlendirilmelidir.İlaç, baş dönmesine veya bazı durumlarda eksitabiliteye yol açabilir.Kesin gerekli görülmedikçe kalp hastalığı, tiroid hastalığı, diyabet,astma, glokom veya kan basıncı yüksekliği olanlarda kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Nadiren ürtiker, kaşıntılı makülopapüler kızarıklık gibi duyarlılık reaksiyonları ile yüksek doz ve uzun süreli kullanımlarda trombositopeni; lökopeni ve pansitopeni yapabilir.Çok nadir olarak nötropeni, trombositopenik purpura ve agranülositoz bildirilmiştir. Sedasyon ve antimuskarinik etkiler ortaya çıkabilir.Baş dönmesi ve gastrointestinal bozukluklar görülebilir. Uyku bozukluklarıgibi santral sinir sistemi eksitasyon semptomları oluşabilir. Nadiren Halüsinasyonlar bildirilmiştir. İrritasyonun eşlik edip etmediği deri döküntüleri, özellikle prostat büyümesi olanlarda üriner retansiyon lar oluşabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Parasetamol yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda antikoagülan ilaçların etkisini artırmaktadır.Uzun süreli ve yüksek dozlarda alınan parasetamol; kumarin, indandiontürevleri ile fenotiyazinlerle etkileşebilir.

Doz Önerisi: 

Yetişkinlere 4 saatte bir 1-2 ölçek, 8-12 yaşındaki çocuklara 4 saatte bir 1 ölçek, 4-8 yaşındaki çocuklara 4 saatte bir ½ ile 1 ölçek, 1-4 yaşındaki çocuklara 4 saatte bir ½ ölçek verilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...