Dianorm

Dianorm

Dianorm nedir ne için kullanılır, Dianorm nasıl kullanılır, Dianorm ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

glibenklamid

Ambalaj:

 5 mgx100 Tablet.

Endikasyon:

 Genel Olarak 40 yaşından sonraki olgun tip diyabetin başlangıcında diyetle tedavinin sağlanamadığı durumlarda kullanılır. Bu amaçla: Hafif Veya orta şiddetteki (40 üniteden az insülin miktarının denge sağlayabildiği),stabil yetişkin tipteki diyabetli hastalarda; diğer sülfonilüre türevleri ne dirençli veya tahammül edemeyen diyabetli hastalarda kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Glibenklamide Duyarlılığı olanlarda ve koma ile birlikte olan ve olmayan diyabetikketoasidoz durumlarında kullanılmamalıdır. Diyabetik ketoasidoz insülinle tedavi edilmelidir.

Uyarılar:

 Kilo kaybı diyetle iyi tedavi edilebilen şişman hastalarda kullanılmamalıdır. Juvenil diyabetlilerde, diyabet asidozunda, labil ve inatçı tip diyabetlilerde, ateş, travma, gangren,ağır yaralanma gibi komplike durumu olan diyabetlilerde, cerrahi girişimlerde, ciddi tiroid ve adrenal fonksiyon rahatsızlıklarında,gebelikte, akut şiddetli enfeksiyon geçiren hastalarda kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Nadir Olarak bulantı, kusma, epigastrik ağrı, yorgunluk, zayıflık, baş ağrısı olabilir. Duyarlılığa bağlı olarak da ateş, deri döküntüleri, sarılık,kan değişiklikleri (eozinofili, lökopeni, agranülositoz gibi)görülebilir.Yüksek dozlarda alındığında hipoglisemi oluşabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Siklofosfamid, dikumarol grubu antikoagülanlar, MAO inhibitörü ilaçlar, probenesid, fenilbutazon,salisilatlar, propranolol ve diğer adrenerjik blokerler, kloramfenikol ve bazı sülfonamid grubu ilaçlarla beraber alındığında, glibenklamid hipoglisemik etkisi artar. Adrenalin, kortikosteroidler,tiyazit grubu diüretik, tiroid hormonu, yüksek dozda nikotinamidgibi ilaçlarla beraber alındığında ise glibenklamidin hipoglisemiketkisi azalır.Glibenklamid kullanıldığı dönemde hastalar alkol almamalıdır.

Doz Önerisi:

 Diyabetli hastaların tedavisinde sabit bir doz yoktur. Genel olarak günde 2.5 mg (yarım Tablet) ile 5 mg (1 Tablet),kahvaltı veya ilk yemekten sonra alınarak tedaviye başlanır. Kan şekeri kontrol altına alınıncaya kadar her gün 2.5 mg 5 mg artırılarak günlük doz saptanır. Genellikle 10 mg’ye kadar dozlarla kan şekeri kontrol altına alınacaktır. Günlük 10 mg’ye kadar olan dozlar bir kerede verilir.Daha yüksek dozlara gereksinim gösteren hastalarda günlük doz ikiye bölünerek verilebilir. Günlük maksimum doz 20 mg’yi (4 Tablet) aşmamalıdır.Yaşlı hastalarda ve zayıf düşmüş malnütrisyonlu hastalarda, böbrek ve karaciğer fonksiyonu bozuk hastalarda başlangıç ve sürek dozları hipoglisemik reaksiyona yol açmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...