Efedrin Arsan

Efedrin Arsan

Efedrin Arsan nedir ne için kullanılır, Efedrin Arsan nasıl kullanılır, Efedrin Arsan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Efedrin Arsan Tablet

Efedrin HCL

Efedrin Arsan Ambalaj:

 50 mg x 20 tablet.

Endikasyon:

Astım ve kronik bronşite bağlı nefes darlığı ve buna bağlı öksürüklerde; alerjik durumlara bağlı nefes darlığı ve öksürükte antihistaminiklerle birlikte; neostigmin veya diğer antikolinesteraza optimal yanıtvermeyen miyastenia graviste; bazı dismenore lerde, üriner inkontinans ve enürezis endikedir.

Kontrendikasyon:

Efedrinveya diğer sempatomimetiklere duyarlı olduğu bilinen kişiler; daraçılı glokom, psikonevroz, angor pektoris, organik kalp hastalığı,hipertansiyon, diyabet, prostat hipertrofisine bağlı idrar retansiyonu,tirotoksikozu olan veya MAO inhibitörü ilaç alan hastalarda efedrin kullanılmamalıdır.Gebelikte kullanımı kontrendikedir.

Efedrin Arsan Uyarılar:

Hastada hipovolemi varsa,efedrin tedavisine başlamadan giderilmelidir. Efedrin dolaşımdaki plazma hacmini azaltabilir ve ilaç kesilince hipotansiyon ve şok durumu tekrarlayabilir. Efedrin özellikle hipertansiyon ve hipertiroidi olan hastalarda kan basıncını intrakranial kanamaya neden olabilecek derecede artırabilir. Yaşlılar efedrin etkilerine son derece duyarlıdır; bu nedenle yaşlı hastalarda, kontrendikasyonları göz önünde tutularak dikkatle kullanılmalıdır. Efedrini bronş genişletici olarak kendi kendine kullanan hastalar, efedrini hekim önerisi dışında kullanmaları ve efedrinin sinirlilik, tremor,uykusuzluk, bulantı, iştahsızlık gibi yan etkilere neden olabileceği konusunda uyarılmalıdır. Efedrinin sütle atılması nedeniyle emziren annelerde ciddi advers reaksiyonlar olabileceğinden, gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Efedrin Arsan Yan Etkileri:

 Sinirlilik,sıkıntı, korku, gerginlik, ajitasyon, eksitasyon, tremor, huzursuzluk,kuvvetsizlik, irritabilite veya uykusuzluk yapabilir. Özellikle Yüksek dozda baş dönmesi, başta boşluk hissi ve sersemlik gö-rülebilir.Yaşlılarda idrar retansiyonuna neden olabilir.

İlaç Etkileşimleri:

Diğer sempatomimetik ajanlarla birlikte kullanılırsa ilave etki yapar ve toksisiteyi artırır.adrenerjik blokerleri ise kardiyak ve bronş spazmını giderici etkisini engelleyebilir.Rezerpin ve metildopa efedrinin presör etkisini azaltır. Atropin Efedrin presör etkisini artırır. Teofilin türevleri ile birlikte kullanılınca advers etkilerde artma bildirilmiştir. Kalp glikozidleri miyokardı duyarlaştırır, birlikte efedrin çok dikkatli kullanılmalıdır.

Efedrin Arsan Doz Önerisi:

  • Günlük doz erişkinlerde her 4 saatte bir ½-1 Tablet Ve çocuklarda 1-5 yaşlarda günde 3-4 kez 15 mg
  • 6-12 yaşlarda günde 3-4 kez 30 mg, belirtiler ağır olduğunda bu dozlar 24 saatte 6 kez verilebilir.
  • Astım nöbetlerini önlemek amacıyla her gün düzenli olarak kullanılmalıdır;sık kullanılırsa etkinliğini kaybeder.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...