Fosamax

Fosamax

Fosamax nedir ne için kullanılır, Fosamax nasıl kullanılır, Fosamax ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Alendronat sodyum

Ambalaj:

 10 mgx28 tablet

: : 70 mgx4 tablet.

Endikasyon:

 Osteoporozlu Kadınlarda kalça, el bileği ve vertebra kırıklarının (vertebral kompresyon kırıkları dahil) önlenmesi için osteoporoz tedavisinde ve kırıkların önlenmesiiçin erkeklerdeki osteoporozun tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Özofagus darlığı veya akalazya gibi özofagealboşalmayı geciktiren özofagus anomalileri; en az 30 dakika ayakta veya dik pozisyonda duramamak; etkin maddeye -aşırı duyarlılık ve hipokalsemi durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Alendronat üst gastrointestinal mukozada lokaliritasyona neden olabilir. Alendronat ile tedavi edilen hastalarda, özofajit,özofagus ülserleri ve özofagus erozyonları ve bunları nadiren izleyen özofagus darlığı gibi istenmeyen etkiler bildirilmiştir. Bazı olgular ciddi seyretmiş ve hastanın hastaneye kaldırılması gerekmiştir. Dolayısıyla, hekimler olası bir özofageal reaksiyonu düşündürebilecek semptom ve bulgular açısından dikkatli olmalıdır ve hastalara disfaji, odinofaji ve retrosternal ağrı yeniay da kötüleşen mide yanması halinde ilacı kesip doktora başvurmaları örgütlenmelidir. Gebelerde ve emziren annelerde çalışılmamıştır ve onlara verilmemelidir.

Yan Etkileri:

 Abdominal ağrı, dispepsi, özofageal ülser, disfaji ve abdominal gerginlik görülmüştür.Nadiren döküntü ve eritem meydana gelmiştir. Buna ek olarak bildirilen istenmeyen olaylar: Kas iskelet ağrısı (kemik, kas ya da eklem),kabızlık, diyare, gaz, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas krampları, gastrit,gastrik ülser, duodenum ülseri asit regürjitasyonu, orofarengeal ülserasyon,ösofageal striktür, nadiren deri döküntüsü, uveit, ürtiker ve anjioödem içeren aşırı duyarlılık reaksiyonları.

İlaç Etkileşimleri:

 Birlikte alındığında, kalsiyum suplemanları, antiasitler ve diğer oral ilaçlar alendronatın emilimini etkileyebilir.Fosamax’tan sonra başka ilaç almadan önce, en az yarım saat beklenmelidir.

Doz Önerisi:

 Fosamax, günün ilk yiyecek ve içeceğinden ve ilacından en az yarım saat önce sadece suyla alınmalıdır. Diğer içecekler (maden suyu dahil),yemek ve bazı ilaçlar Forsa max'ın emilimini azaltır. Mideye geçişi kolaylaştırmak vepotansiyel özofagus iritasyonunu azaltmak için,Fosamax, sabah yataktan kalkınca bir bardak dolusu suyla alınmalı ve en az 30 dakika ve günün ilk yemeğinden önce uzanmalıdır.Fosamax Gece yatarken ve yataktan kalkmadan alınmamalıdır.Bu talimatlara uyulmazsa özofageal istenmeyen etki riski artabilir. Besinle Alımı yetersizse, hastalar kalsiyum ve D vitamini almalıdır.Postmenopozal kadınlarda osteoporozun tedavisi: Önerilen doz, haftada bir kez 70 mg ya da günde bir kez 10 mg lık bir tablettir.Erkeklerde osteoporoz tedavisi: Önerilen doz, haftada bir kez 70 mg'lık bir tablet ya da günde bir kez 10 mg lık bir tablettir. Osteoporoz çalışmalarında Fosamax günün ilk yiyecek ya da içeceğinden en az otuz dakika önce alındığında etkili olmuştur.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...