Giludop

Giludop

Giludop nedir ne için kullanılır, Giludop nasıl kullanılır, Giludop ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Konsantre İnfüzyon

Dopamin HCL

Ambalaj:

 50 mg/5 mLx5 Ampul

: : 200 mg/10 mLx5 ampul.

Endikasyon:

 Enfarktüs Sonucu dahil kalp iflaslarında (kardiyojen şok); ameliyat sonrası şokları; büyük su kayıplarında (hipovolemik şok), volüm tamamlandıktan sonra; ağır enfeksiyonlarda (enfeksiyon toksisitesi şoku); aşırı duyarlılık reaksiyonlarında (anafilaktik şok); aşırı kan basıncı azalmalarında (ağır hipertansiyonlar); şok tehditleri (preşok), böbrek yetersizliği tehditlerinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Dopamine Duyarlı bronşiyal astım lılarda kullanılmaz. Tirotoksikoz, böbreküstü bezi tümörlerinde, dar açı glokomda, idrar kalıntılı prostat adenomunda,taşiaritmiler, ritim bozukluklarında kullanılmaz.

Uyarılar:

 Enfüzyona başlamadan önce hipovolemitamamen düzeltilmelidir.Mümkünse kan ya da plazma bu konuda endikedir. Dopaminin Damar dışına infüzyonundan kaçınılarak büyük venlere enfüze edilmelidir.Damar dışına enfüzyonlar nekrozlara ve çevre dokulardailacın göllenmesine neden olabilir. Dopamin infüzyonu sırasında idrar akımı, kardiyak debi ve kan basıncı gibi parametreler çok yakından izlenmelidir. Gebelerdeki kullanımına ancak fetusta meydana gelebilecek zararlar göz önüne alınarak karar verilmelidir.

Yan Etkileri:

 Ara sıra hafif bulantı, kusma, baş ağrısı, huzursuzluk, parmak tremoru, gö-ğüsağrıları, çarpıntı, kan basıncı yükselmesi görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Dopamin Ve guanetidin aynı anda verilirse sempatomimetik etki kuvvetlenir.MAO inhibitörü tedavisi görenlerde daha düşük dopamin dozları yeterlidir (normalin 1/10’u). Dopamin diüretiklerle birlikte kullanıldığında munzam, kuvvetlendirici etki yapar. Dopamin ve trisiklik antidepresanlar,anestetikler (ritim bozukluklarına eğilim) veya fenitoin ile (kan basıncı azalması ve bradikardi) görülmüştür. Dopamin ana alkaloidler kombine edilirse perifer damarlarda kangren tehlikesi ortaya çıkabilir.

Doz Önerisi:

 Başlangıç olarak enfüzyona 2-5mcg/kg/dakika hızında başlanır. Ciddiolgularda enfüzyona 5mcg/kg/dakika hızında başlanır. Daha sonra 5-10 mcg/kg/dakikalık porsiyonlar halinde doz 20-50 mcg/kg/dakika’ya kadar artırılabilir.50 mcg/kg/dakika’dan daha yüksek dozlar ihtiyaç olduğunda idrar atılımı ve EKG yakından izlenmelidir.Eğer idrar atılımında bir azalmameydana gelirse dozajın azaltılması düşünülmelidir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...