Kolestran

Kolestran

Kolestran nedir ne için kullanılır, Kolestran nasıl kullanılır, Kolestran ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Toz

Kolestiramin

Ambalaj:

 9 gx30 poşet.

Endikasyon:

 Hiperlipidemi,primer biliyer siroz, inkomplet biliyer obstrüksiyona bağlı sarılıklar görülen pruritus, fenobarbital, digoksin ve fenprokumon gibi ilaçlarınneden olduğu zehirlenmelerle, psödomembranöz kolit, eritro porfirin,aşırı safra asidi varlığı ve edinsel hiperoksalüri de endikedir.

Kontrendikasyon:

 Etkin maddeye aşırı duyarlılık ve komple biliyer obstrüksiyonda kontrendikedir.Kesin gerekli görülmedikçe gebelerde, emziren annelerde ve 6 yaşa kadar çocuklarda kullanılmamalıdır. Kanama düzensizlikleri, kabızlık,safra taşları, mide bağırsak fonksiyon bozukluğu, steatore, peptik ülseri olanlarda kullanılmamalıdır. Renal bozukluğu olan hastalarda uzun süreli tedavilerde hiperkloremik asidoz ve hiperoksalüri olasılığı dikkate alınmalıdır.Gastrointestinal disfonksiyonlu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Uyarılar:

 uzun süreli tedavilerde aD ve K vitaminlerinin takviyesi önerilir. İlaçların mide bağırsaketkilerine duyarlı olan yaşlılarda ve hiperkloremik asidoz ne yatkın çocuklarda dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri:

 Konstipasyon,koyu renk gaita, mide ağrısı, bulantı, kusma, kilo kaybı, geğirme,diyare, hazımsızlık, abdominal ağrı, şişkinlik, bulantı, kusma,irritasyon ve cilt kızarıklıkları gibi yan etkiler görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Tiyazidler,tiroid ilaçları, fenilbutazon, antibiyotik, barbitürat, warfarin,yağda çözünen vitaminler ve oral antikoagülanlar, kardiyak glikozidler(özellikle digitoksin), tiroid hormonlarıyla birlikte kullanılmamalıdır.Genel olarak bütün ilaçlardan en az 1 saat önce veya 4 saat sonra kullanılmalıdır.

Doz Önerisi:

 Günlük doz yemeklerle birlikte alınan, antihiperlipidemik olarak erişkinlerde başlangıç için 3x4 g ve sürek dozu olarak 3-4g; heterozigot tip 2 hiperkolesterolemide başlangıç için 4x4 ve daha sonra 4x4-8 g; homozigot hastalarda heterozigot hastalara verilen doza ek olarak günde 3x1-2 g niasin verilir. Antipruritik Olarak ortalama günlük doz 16 g’dir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...