Leucovorin Teva

Leucovorin Teva

Leucovorin Teva nedir ne için kullanılır, Leucovorin Teva nasıl kullanılır, Leucovorin Teva ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ?

Leucovorin Teva Flakon

Kalsiyum folinat

Ambalaj:

  • 50 mg/5 mL x 1 Flakon
  • 100 mg/10 mLx1 flakon
  • 200mg/20 mLx1 flakon
  • 300 mg/30 mLx1 flakon.

Leucovorin Teva Endikasyon:

Ortaderecede veya yüksek dozda metotreksat tedavisinde metotreksatın neden olduğu toksisitenin folinik asit ile azaltılmasında ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde metastaz olmuş kolorektal karsinom tedavisinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 B12 Vitamini eksikliği nedeniyle oluşan pernisiyöz anemi ya da diğer megaloblastik anemilerin tedavisinde kullanılmamalıdır.

Leucovorin Teva Uyarılar:

 Yüksek doz metotreksat tedavisiyle birlikte folinik asit uygulaması, anti tümör kemoterapi konusunda deneyimli uzman hekimlerce yapılmalıdır.Kesin gerekmedikçe gebelerde kullanılmamalıdır.Anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziren annelerde kesin gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Leucovorin Teva Yan Etkileri:

 Ender olarak alerjik reaksiyonlar(ürtiker, pruritus, deride kızarıklıklar vb.) ortaya çıkabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Folinik Asit klinik toksisiteyi azaltmak ya da korumak amacıyla folik asit antagonistleri ile aynı zamanda kullanılmamalıdır (metotreksatın aşırı dozdan kuş kullanıldığı durumlar hariç). Folik asidin yüksek miktarları fenobarbital, fenitoin ve primidon gibi antiepileptiklerin etkilerini azaltabilir ve özellikle çocuklarda epilepsi nöbetlerinin sıklığı artırabilir. Folinik asit fluorourasil toksisitesi artırabilir.Yaşlı hastalarda birlikte kullanıldığında bu durum daha da önem kazanır.

Leucovorin Teva Doz Önerisi:

  •  Metotreksatın toksik etkilerini folinik asit ile azaltma tedavisi: Metotreksatın Toksik etkilerini folinik asit ile azaltma tedavisinin doz şeması, metotreksat uygulama metoduna ve dozuna büyük ölçüde bağlı olduğundan, metotreksat uygulama şekli, folinik asit tedavisinin doz şemasını belirleyecektir. Folik asitantagonistlerinin tolere edilebilirliği çeşitli faktörlere bağlı olduğundan,metotreksat dozuna bağlı olarak kalsiyum folinat dozunun belirlenmesi için kesin bir kural yoktur. Kalsiyum folinat uygulama dozu ve süresi, öncelikle metotreksat uygulama tipi ve dozuna ve/veya toksisite semptomları oluşumuna dayanır. Genellikle, metotreksat infüzyonunun başlamasından sonra ilk doz olarak 15 mg (6-12 mg/m2) kalsiyum folinat, 12-24 saat (en geç 24 saat) boyunca verilir.
  • Aynı doz 72 saat boyunca her 6 saatte bir defa verilir.
  • Bir kaç parenteral doz uygulanmasından sonra, oral uygulamaya geçilebilir.
  • 5-florourasil ile kombinasyon halinde metastaz olmuş kolorektal karsinom tedavisinde kullanım: Farklı Şema ve dozlar kullanılır, hangisinin optimal doz olduğu kanıtlanmamıştır.
  • Aşağıdaki doz şemaları yetişkinlerde uygulanmıştır: Haftalık şema: İki saatlik infüzyonla 20-200 mg/m2 kalsiyum folinat, bu infüzyonun ortasında veya sonunda bolus enjeksiyon 500 mg/m25-florourasil ile birlikte verilir.
  • Aylık şema: 5 ardışık gün boyunca ayda bir kez: 20 veya 200 mg/m2 kalsiyum folinat bolus, hemen ardından bolus enjeksiyon 425 veya 370 mg/m25-florourasil verilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...