Lizan

Lizan

Lizan nedir ne için kullanılır, Lizan nasıl kullanılır, Lizan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Diazepam

Ambalaj:

 2 mgx25 Kapsül

: : 5 mgx25 kapsül.

Endikasyon:

 En önemli endikasyonu anksiyete hastalıklarıyla anksiyeteye bağlı semptomların kısa süreli tedavileridir. Akut alkol yoksunluğuna bağlı akut ajitasyon,tremor, akut delirium tremens ve halüsinasyonlarda kullanılır.Diazepam, fokal patolojik nedenlere bağlı (mafsal ve kas enflamasyonu veya travmaları) iskelet kas spazmları, üst motor nöron hastalıkları(serebral felç ve paraplejiler) atetoz, stiffman sendromu gibi durumlarda ve çeşitli konvülsif hastalıklarda tedavi amacıyla kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Diazepam Karşı aşırı duyarlılığı bilinenlere ve klinik deneyim yetersizliği nedeniyle 6 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.Ayrıca dar açılı glokom, miyastenia gravis ve depresif durumlarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Diazepam alan hastalar, tehlikeli ve dikkat isteyen araç ve gereç kullanımlarında dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdır. Antikonvülzan tedavi görenlerde yardımcı olarak diazepam kullanımının ani olarak kesilmesi, nöbetlerin sıklığı ve şiddetini artırabilir. Alkol ve diğer alışkanlık yapan maddelere bağımlı ve eğilimli olanların diazepam alırken çok yakından izlenmeli gerekir. Kullanımı zorunlu olmayan bu tür ilaçlardan gebelik süresince kaçınılmalıdır.Diazepam ve metabolitleri anne sütüne geçtiğinde emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Alkolle kullanımından kaçınılmalıdır.

Yan Etkileri:

 En çok görülen yan etkiler uyuklama, bitkinlik ve ataksidir. Daha seyrek olarak konfüzyon,konstipasyon, depresyon, diplopi, dizartri, baş ağrısı, hipotansiyon,sarılık, libido değişiklikleri, bulantı, deri döküntüleri, konuşma bozuklukları, üriner retansiyon, vertigo, görme bozuklukları sayılabilir.Ayrıca paradoksal olarak anksiyete, halüsinasyon, uyku bozuklukları,saldırganlık oluşabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Diğer santral etkili ilaçlarla(psikotropik ajanlar, hipnotikler, bazı analjezikler, anestezikler,hatta antihistaminikler gibi) ve de alkolle birlikte kullanımıkarşılıklı olarak potansiyalizasyona neden olur ve ve bazı istenmeyenetkiler ortaya çıkar. Simetidin ve omeprazol benzodiazepin klirensini düşürdüğü ve etkilerini potansiyelize edebileceği,rifampisin gibi hepatik enzimleri indükleyen maddelerin ise benzodiazepin klirensini artırdığı gösterilmiştir. Disülfiram da diazepamın etkisini potansiyalize eder ve uzatır. Diazepam metabolizması sigara ve teofilinle hızlanır. Teofilin, düşük dozlarda diazepamın sedatif etkisini tersine çevirir. Diazepam, karaciğerde metabolize olan diğer ilaçlarla etkileşebilir, onları inhibe (levodopa) veya potansiyelize(kas gevşeticiler) eder. Nadir durumlarda fenitoin metabolizmasını inhibe ederek etkisini artırabilir. Fenobarbital ve fenitoin diazepam metabolizmasını hızlandırabilir.

Doz Önerisi:

 Anksiyolitik olarak günde 2-4x2-10 mg; sedatif hipnotik ve alkol yoksunluğunda ilk doz 2-4x10 merve sürek doz olarak 2-4x5 mg uygulanır. 6 aydan büyük çocuklarda 40-200µg/kg hesabıyla verilir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...