Neotigason

Neotigason

Neotigason nedir ne için kullanılır, Neotigason nasıl kullanılır, Neotigason ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Asitretin

Ambalaj:

 10 mg x 100 Kapsül

: : 25 mg 100 kapsül.

Endikasyon:

 Eritrodermik Psoriasis, lokal veya yaygın püstüler psoriasis, konjenital iktiyoz,pityriasis rubra pilaris, Darier hastalığı ve ağır keratinizasyon bozukluklarında endikedir.

Kontrendikasyon:

 Asitretin Çok teratojeniktir ve gebelerde kullanılmamalıdır. Gebe olma potansiyeligö-rülen kadınlara, asitretin ile tedavi edilmiş hastaların kanı verilmemelidir. Ağır karaciğer veya böbrek bozukluğu görülen hastalarda kronik, anormal derecede yüksek kan lipid değerli hastalarda kontrendikedir.Tetrasiklinler ve metotreksat ile asitretinin kombinasyonu kontrendikedir. Asitretin ve başka retinoidlere duyarlığıolduğu bilinenlerde kontrendikedir.

Uyarılar:

 Asitretin tedavisine başlamadan önce, başladıktan sonra ilk iki ayda 1-2 haftada bir ve daha sonra tedavi süresince üç ayda bir böbrek fonksiyonu kontrol edilmelidir. Özellikle Yüksek riskli hastalarda (lipid metabolizma bozukluğu, diyabet,şişmanlık, alkolizm) ve uzun süreli tedavilerde serum kolesterolü ve serum trigliseridleri (aç karnına elde edilen değerler) izlenmelidir.-Duyarlı Kişilerde aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebilir.Emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 En sık görülen yan etkiler, dudak kuruması, ağız kenarında dudak iltihabı ve ragad gibi A hipervitaminozu semptomlarıdır.Mukoza membranları ve değişici epiteller kururveya enflamatuvar lezyonlar gö-rülür. Bu, zaman zaman burun kanamasına,göz rahatsızlıklarına (konjonktivit) ve kontakt lens intoleransı neden olabilir. Özellikle avuç içleri ve topuklarda olmak üzere bütün vücutta cilt incelebilir ve pullanma görülebilir. Zaman zaman baş ağrısı, gece görme bozukluğu ve kas, eklem ve kemik ağrısı kaydedilmiştir.Artan saç dökülmesi, tırnak frajilitesi ve paronikya sık sık görülmektedir.Bu yan etkiler reversibl nedir. Nadiren hastalarda fotosensitivite reaksiyonları görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 A vitamini ve diğer retinoidlerin birlikte verilmesinden kaçınılmalıdır.Fenitoin Ve aynı zamanda verildiğinde, fenitoinin proteine bağlanma oranını kısmen düşürür. Metotreksat ve tetrasiklinlerle birlikte verilmemelidir. Alkollü içkilerden sonra alınan asitretinin etretinat oluşumuna neden olur. Ancak, beraberinde alkol alınmamış olsa bile asitretinin etretinat oluşturma potansiyeli göz ardı edilmemelidir.

Doz Önerisi:

 Yetişkinlerde yaklaşık 2-4 hafta için 25 mg veya 30 mg’lik başlangıç dozu tatmin edici terapötik sonuç verebilir. Genelde 6 ile 8 hafta daha günde 25-30 mg’lik dozun alınması optimal terapö-tiksonuç verebilir. Çocuklarda günlük doz yaklaşık 0.5 mg/kg’dir. Bazı Olgularda sınırlı süreler için daha yüksek dozlar gerekebilir.Ancak bu dozlar azami 35 mg/gün olmalıdır.Kapsüller Tercihen günde 1 kez yemek veya sütle alınmalıdır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...