Nevparin

Nevparin

Nevparin nedir ne için kullanılır, Nevparin nasıl kullanılır, Nevparin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Flakon IV

Heparin sodyum

Ambalaj:

 25000 IU/5 mLx1 Flakon.

Endikasyon:

 Tromboz,tromboz tehdidi, emboli, kalp enfarktüsü ve postoperatif trombozlar önlenmesinde endikedir.Heparin sindirim yolunda tahrip olduğundan, parenteral yoldan verilir.

Kontrendikasyon:

 Ağır trombositopeni,ağrı böbrek yetmezliği, hemorajik diatez (her çeşit), malign hipertansiyon(sistolik 200 mm Hg’den yukarısı), gastrointestinal ülser, göz, beyinve omurilik ameliyatları, subakut bakteriyel endokarditte ve heparineaşırı duyarlıkta kontrendikedir.

Uyarılar:

 Hepatopati Varlığında (heparine duyarlılık artar) veya prostat, karaciğer ve safra yolları ameliyatlarından sonra kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Gebelikte heparin zararlı bir etkisi gösterilmemişse, yine de kesinlikle gerekiyorsa verilmelidir.Heparin anne sütünden geçmez.

Yan Etkileri:

 Önemsiz hemoraji veya küçük hematomlar için heparin kürünü kesmeye gerek yoktur. Buna Karşın ağır hemorajilerde heparin bırakılmalı ve henüz kanda bulunan heparin de protamin sülfat enjeksiyonları ile nötralize edilmelidir.Heparin Tedavisinden sonra görülebilecek alopesi, spontan olarak reversibl nedir.Heparin alkolle birlikte alınmamalıdır. Uzun süre kullanıma bağlı osteoporoz, kutanöz nekroz, geçici alopesi, priapizm, trombositopeni,hipersensitivite, en sık olarak ateş, titreme, ürtiker gö-rülebilir.Ayrıca baş ağrısı, kusma, astım ve kanama (adrenal kanama sonucu meydana gelen adrenal yetmezliği, ovarial kanamalar), serum transaminazlarında geçici artış görülebilir. Nadir olguda, tedaviye başladıktan1-3 hafta sonra, ciddi tromboembolik komplikasyonlara neden olabilen,bir trombozla (beyaz pıhtı sendromu) ilişkili, klinik olarak belirgin bir trombositopeni oluşabilir.Bu sorunla karşılaşılırsa heparin hemen kesilmelidir.Trombolitik tedavi göz önünde bulundurulmalıdır.

İlaç Etkileşimleri:

 Dikumarol Ve varfarin sodyum gibi oral antikoagülanların etkisini artırabilir.Dekstran, asetilsalisilik asit, fenilbutazon, indometasin, dipiridamol gibi platelet inhibitörleri ile etkileşime girebilir. Dijital, nikotin, tetrasiklin ve antihistaminikler etkileşebilir.

Doz Önerisi:

 IV olarak enjekte edilir ve hemen etki eder. Verilen Miktara çok dikkat edilmelidir. Doz çok olursa trombolitik proses hafiflemiş klinik semptomlarla ilerleyebilir ve böylece artan emboli tehlikesi nde maskeler.Günlük heparin dozu 40.000 IU’den az olmamalıdır.Eğer fazla miktarda sıvı verilmesi kontrendike değilse, damara damla damla perfüzyon şeklinde de verilebilir. İV veya SC olarak enjekte edilebilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...