Promid

Promid

Promid nedir ne için kullanılır, Promid nasıl kullanılır, Promid ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Draje

Protionamid

Ambalaj:

 250mgx40 draje.

Endikasyon:

 Akut ve kronik akciğer tüberküloz-zü ve ekstrapulmoner tüberküloz şekillerinde ve nükslerde, diğer antitüberküloz ilaçlarla birlikte, primer tedavi ajanlarının etkisiz kaldığı olgularda kullanılır. Diğer anti lepra ajanlarla birlikte lepra tedavisinde de endikedir.

Kontrendikasyon:

 Gebelik,ilerlemiş karaciğer ve böbrek hastalıkları, periferik nöropati optik neuritis, diabetes mellitus ve tic ozon nikotinamid türevlerine alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar: Protionamid İle diğer nikotinik asit türevleri, izoniazid, pirazinamid, etionamid ve nikotinik asit arasında çapraz alerji görülebilir.Protionamid gebelikte kullanılmamalıdır.Protionamid tek başına kullanılırsa bu maddeye karşı direnç çabuk gelişir. Her zaman diğer antitüberküloz ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır.Protionamid tedavisi sırasında nöropati oluşumunu önlemek için günde 50-100 mg piridoksin verilmelidir.Bu özellikle izoniazide bağlı neuritis geçirenler için geçerlidir. Protionamid tedavisi uzun sürerse periyodik olarak karaciğer fonksiyon testleri, göz muayenesi ve nörolojik muayene yapılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Anoreksi,bulantı, kusma, diyare, ağızda metalik tad, uyuklama, asteni, depresyon,paresteziler, baş dönmesi, görmede bulanıklık, deri kuruluğu,stomatit, akne, alerji, eklem ağrısı, fotosensitivite, nadiren ikter, hepatit ve nöropati görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Diğer antitüberküloz ilaçlarla birlikte kullanıldığında onların yan etkilerini arttırabilir.Özellikle sikloserinle gö-rülen SSS etkileri artabilir. Bu durumdasikloserin dozu yeniden ayarlanmalıdır. Diagnostik testlerde serum alanin aminotransferaz (SGPT) ve serum aspartat aminotransferaz(SGOT) aktivitelerinde artış olabileceği dikkate alınmalıdır.

Doz Önerisi:

 Promid’in günlük dozu tek doz halinde akşam veya gece yatarken alınırsa daha yüksek kan konsantrasyonları sağlanır ve klinik iletkenlik artar. Ancak, gastrointestinal irritasyon fazla olabilir. Günlük Doz eşit kısımlara bölünerek 2-4 kerede alınırsa gastrointestinal tolerans yükselir. Hastaya günlük doz tolere edebileceği en yüksek miktarda verilmelidir. Nöropati olasılığına karşı Promid tedavisi sırasında hastaya 50-100 mg (15-300 mg) piridoksin verilmelidir. Karaciğer fonksiyonu bozuk hastalarda doz azaltılmalıdır.Promid Gerektiğinde yıllarca alınabilir,ancak hastalığın kısa sürede yok edilmesi de mümkündür.Promid’in büyükler için olağan dozu 8-12 saatte bir 250 mg, günde maksimum 1 g’dir. Pediatrik hastalarda 8 saatte bir 4-5 mg/kg, günde maksimum 750 mg dozda kullanılabilir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...