Protamin

Protamin

Protamin nedir ne için kullanılır, Protamin nasıl kullanılır, Protamin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Protamin HCL

Ambalaj:

 5000 IU/5 mL x 1 ampul.

Endikasyon:

 İntravenöz Veya subkutan heparin uygulamasından sonra görülen ciddi hemoraji olgularında heparini inaktive etmek ve ekstrakorporeal dolaşım ve hemodiyalizden sonra heparini inaktive etmek için kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Protamine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişilerde kontrendikedir.

Uyarılar:

 Nadir olgularda şoka benzeyen durumlar şeklinde reaksiyonlar görülmüştür. Protamine karşı alerjik reaksiyon olasılığı varsa, bir test dozu uygulanmalı, uygun baza antialerjik tedavi yapılmalı ve protamin uygulamadan önce şoku tedavi edecek ilaçlar hazır bulundurulmalıdır.

Yan Etkileri:

 Protamin Verildikten sonra kan basıncında bir düşüş olabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Protamin heparin ile bir kompleks oluşturur ve böylece heparinin etkinliğini nötralize eder. Çökelti Olabileceğinden, diğer ajanlarla özellikle antibiyotikler ve radyokontrast ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Kullanılacak doz yapılan koagülasyon kontrollerinin sonuçlarına göre bulunmalıdır. Görülen hemorajik durumlar eğer heparin İV yolla verilmesi 1 Ampul protamin IV yolla enjekte edilir, eğer heparin IM veya SC olarak verilmişse 1 Ampul protamin IV yolla ve daha sonra gerektiği durumlarda İM olarak uygulanır.IV infüzyonlar için 100-200 mL serum fizyolojik kullanılmalıdır.Müstahzar yavaş enjekte edilmelidir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...