Tigal

Tigal

Tigal nedir ne için kullanılır, Tigal nasıl kullanılır, Tigal ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Terbinafin HCl

Ambalaj:

 250 mgx14 ve 28 tablet.

Endikasyon:

 Dermatofitlerin Neden olduğu deri ve tırnakların fungal enfeksiyonlarında, derinin“ringworm” enfeksiyonlarında (Tinea korporis, T. cruris, T. pedis)ve candida cinsi mantarların neden olduğu maya enfeksiyonlarında,dermatofit mantarların neden olduğu onikomikozlarda endikedir.

Kontrendikasyon:

 Etkin Maddeye karşı aşırı duyarlı k durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Eğer hastada açıklanamayan kalıcı bulantı, anoreksi,yorgunluk, sarılık, koyu renkte idrar, açık renkte dışkı gibi karaciğer fonksiyon bozukluğuna ait belirti ve semptomlar görülürse, hepatik orijin değerlendirilerek terbinafin tedavisine son verilmelidir. Böbrek fonksiyon yetmezliği olan hastalara ilaç yarı dozda verilmelidir. Gebe kadınlarda olası yararlanma beklentisi, olası riskleri geçmediği sürece, kullanılmamalıdır.Terbinafin sütle atıldığından, oral yolla tedavi gören kadınlar emzirmemelidir. 

Yan Etkileri:

 Yan Etkileri hafif veya orta derecede ve geçicidir. En sık görülen yan etkiler gastrointestinal semptomlar (dolgunluk hissi, iştahsızlık, dispepsi, bulantı,hafif karın ağrısı, ishal), ciddi olmayan deri reaksiyonları (döküntü,ürtiker) ve kas iskelet reaksiyonları (artralji, miyalji) nedir.

İlaç Etkileşimleri:

 Terbinafin, İV kafein uygulamasında klirensi %19 oranında azaltır, siklosporin klirensini %15 oranında artırır. Terbinafinin plazma klirensi metabolizmayı indükleyen (ör: rifampisin) ilaçlarla artırılabilir vesitokrom P450’yi inhibe eden ilaçlarla (ör: simetidin) inhibe edilebilir. Bu Tür ilaçlarla birlikte kullanım gerekli olduğunda, terbinafin dozu uygun biçimde düzenlenmelidir.

Doz Önerisi:

 Yetişkinlere günde tek doz bir tablet (250 mg) verilir.Tedavi süresi endikasyona ve enfeksiyonun şiddetine göre değişir.Deri enfeksiyonları: Önerilen Tedavi süreleri: Tinea pedis (interdigital, planter/mokasen tip): 2-6 hafta.Tinea corporis: 4 hafta. Tinea cruris: 2-4 hafta. Kutanöz kandidiyazis: 2-4hafta.Saç ve kafa derisienfeksiyonları: Önerilen tedavi süresi: Tinea Capitis: 4 hafta Tinea capitis özellikle çocuklarda görülür.Onikomikoz: El Tırnağı onikomikozu olan hastalarda 6 hafta süreyle günde tek doz 250 mg’lik bir tablet alınmalıdır. Ayak tırnağı onikomikozu olan hastalarda ise 12 hafta süreyle günde tek doz 250 mg’lik bir tablet uygulanmalıdır. Tırnak büyümesi yavaş olan bazı hastalarda daha uzun bir tedavi gerekebilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...