Müshil Alışkanlığı

Müshil Alışkanlığı

Beslenme bozukluklarından kaynaklı olarak bazen sindirim sistemi normal fonksiyonlarında çalışmaz. Bunun için rahatlatıcı olarak müshil kullanılması önerilir.

Beslenme bozukluklarından kaynaklı olarak bazen sindirim sistemi normal fonksiyonlarında çalışmaz. Bunun için rahatlatıcı olarak müshil kullanılması önerilir. Fakat müshil kullanmayı alışkanlık haline getirmek bağırsak için tehlikeli olabilir. Her gün müshil kullanması gereken insan sayısı çok azdır. Bununla birlikte, bazı kişiler aşırı miktarda müshil kullanmak için çeşitli nedenler yaratmaktadır.

Bazı insanlarda her gün dışkılarını yapamazlarsa hasta olacakları gibi asılsız bir inanış vardır ve kabızlık sorunları olmasa da her gün dışkılarını yapacaklarından emin olmak için sürekli müshil alırlar. Diğer bazı kişilerde kilo vermek için bu ilaçları kullanırlar.

Müshil Türleri

En iyi bilinen müshil hint yağıdır; bu madde kalın bağırsakta aside dönüşerek barsak duvarından su emilmesini engeller. Hint yağı uzun süre kullanıldığında, bağırsağın içini döşeyen hücrelere hasar verebilir. Barsak duvarını tahriş ederek işlev gören diğer bir laksatif de fenolftaleindir. Diğer müshiller kalın bağırsaktaki su miktarını artırarak işlev görür ve bağırsağı daha az tahriş ederler; bunlardan biri magnezyum sütü de denen magnezyum tuzlarıdır. Doğal müshiller denen barsak-ta hacim oluşturan müshiller, kalın bağırsaktaki suyu emerek genişlerler. Bunlar dışkının sertleşmesini önlerler.

Aşırı Kullanımın Sakıncaları

Aşırı müshil kullanımı zararlıdır. Müshiller aşırı kullanıldıklarında vücut için gerekli olan vitaminler ve diğer gıdalar bağırsaktan tam emilmeden atılırlar. Bu ilaçlar vücuttan aşırı su, sodyum ve potasyum kaybına da yol açarlar. Ayrıca aşırı kullanım barsak kaslarını zayıflatarak işlev görme yeteneklerini azaltır. Sonuçta düzenli müshil almayı kestiğinizde, yalnızca eski kabızlığınız tekrar ortaya çıkmakla kalmayıp daha da kötüleşecektir.

Aşırı müshil kullanımı tembel barsak sendromuna yol açarak, ishale ya da gerçek kabızlığa neden olabilir. Bu durumda bağırsaklar müshillerin yardımıyla dışkının atılmasını sağlamaya alıştıklarından, tam olarak işlev göremezler. Müshiller ayrıca alınan diğer ilaçların etkilerini de azaltabilirler.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...