Kabızlık seyrek dışkılanma, dışkının sert olması, tuvaleti yaparken zorlanma olarak nitelendirilebilir. Kabızlık oldukça zorlayıcı bir durum olduğu için çözümleri pek çoktur. Kabızlık beslenme veya kullanılan ilaçların sunucunda ortaya çıkabilir.
Kabızlığa Yol Açan Şeyler Nelerdir?
Kabızlığa yol açacak günlük hayatta pek çok şey vardır. Kabızlık herkesin başına gelebilecek yaygın bir rahatsızlıktır. Beslenmesi düzgün olmayan yeterli su ve lif alamayan kişilerde daha çok meydana gelir. Başlıca nedenleri şu şekildedir:
- Yeteri kadar su içmemek
- Fazlasıyla süt ve süt ürünleri tüketimi
- Tuvalet yapma ihtiyacını ertelemek
- Bunların yanında gebelik veya bazı hastalıklar da kabızlığa yol açabilir.
- Kabızlığın Belirtileri Nelerdir
- Kabızlık kolayca anlaşabilen bir durumdur. Evde kendi kendinize de kolayca fark edip doktora danışabilirsiniz. Eğer alttaki maddelerden bazıları sizde bulunuyorsa kabız olabilirsiniz.
- Haftada 3 kereden az dışkılanma ihtiyacı duyuluyorsa
- Tuvalet sırasında bir hayli zorluk çekiliyorsa
- Sert ve küçük dışkı
- Bağırsaklar tam boşalmamış hissi, tekrar tekrar tuvalete gitme isteği
Kabızlıktan Nasıl Korunur
Kabızlık daha çok beslenmeyle alakalı bir durumdur. Yeterli su ve lif alınırsa, düzenli beslenilirse çok rahat korunabilirsiniz. Kabız olduğunuzdan şüpheleniyorsanız bol bol su içip lif içeren yiyecekleri tüketmeyi kesinlikle unutmayın.
Kabızlıktan Nasıl Kurtulursunuz
Su ve lifli yiyecekler kurtulmanıza da yardımcı olacaktır. Kuru kayısı, erik, baklagiller ve özellikle üzüm inciri (çekirdekleriyle) öğünlerinize dahil etmeyi unutmayın. Evde kolayca yapılabilecek birkaç yıldızlı besini seçtik:
- Muz
- Yulaf
- Ispanak
- Brokoli
- Pırasa
- Limon
- Keten tohumu
- Rezene çayı
- Kabuklu elma
- Lahana
- Armut
Kabızlık İçin Kimyasal İlaçlar
Kabızlık için kullanılan ilaçlar var ama doktora danışılmadan alınması tavsiye edilmiyor. Yukarıda verdiğimiz besinleri evde tüketip bir yararını göremezseniz doktora danışıp ila alabilirsiniz. Genellikle şiddetli kabızlıkta sodyum fosfat, magnezyum tuzları ve laktuloz grubu ilaçlar tedavide kullanılabilir. Lavman ve fitil diğer tedavi seçenekleridir. Tekrar söyleyelim doktorunuza danışmadan ilaç takviyesi yapmayın.