Hava yollarının hassaslaşması sonucunda oluşan hastalıktır. Astım her yaşta başlayabilir ama yaşamın başlarında başlama ihtimali oldukça fazladır. Hava yolları ve hava yollarındaki mukoza zarlarında şişme söz konusudur. Bu şişme tüm boruyu tıkadığında astım krizi geçirilir.
Krizin Belirtileri
Hızlı nefes alıp verme, kuru öksürük, sürekli ve hırıltılı nefes. Bunlar genel belirtilerdir, eğer nefesinizle ilgili bir sıkıntınız varsa doktorunuza başvurun. Astım hava yollarının tıkanmasıyla ortaya çıkar. Alerjen maddeye maruz kalmak da krizi tetikler.
Neden olur
- Bebekken alerjen maddelere fazlasıyla maruz kalmak
- Çok fazla solunuma sıkıntı çıkartacak işlerle uğraşmak
- Gebelikte annenin sigara içmesi
- Düşük kiloda doğmak
Genetik midir?
Genetikten dolayı hasta olanlar olsa da çevresel faktörlerden de bu hastalıktan şikayetçi olan kişiler mevcut.
Böyle hastalıkların halk arasında genetik olarak daha çok ortaya çıktığına inanılır ama çevresel faktörler de göz ardı edilmemelidir. Bazen aile bireylerinde astım belirtisi olmadığı halde çocuklarına astım vakası koyulabiliyor.
Tedavisi
Tam olarak tedavisi bulunamamıştır ama doktorunuzun verdiği ilaçlarla kontrol altında tutulabilir. Gerekli ilaçlarla ve spreyle kontrol altında tutulabiliyor. Tedavinin amacı hastalığı yok etmek değil, etkilerini azaltmaktır.
Nasıl Önlenir
- Alerji olan şeylerden uzak durmak
- Yaşam alanında sigara tüketmemek
- Parfüm, deodorant tarzı spreyler kullanılmamalı
- Havalandırılan ortam
- Yatak odasında tüylü şeylerin olmaması
- Dışarıda giyilen kıyafetler eve gelinince değiştirilmeli ve yıkanmalı ve duş alınmalı
Astım Krizi Söz Konusuysa Ne Yapılmalıdır?
Astım krizi esnasında yapılması gerekenler krizin şiddetine göre değişim gösterir. Hafif ataklar ilaç kullanımına ihtiyaç duymadan da giderilebilmektedir.
Astım hastası bireylerin bir uzmana danışarak tamamen kişiye özel bir planlama yapılmalıdır. Kriz esnasında ve sonrasında ne yapılması gerektiğine dair bir bilgilendirme yapılmalıdır. Astım hastası kişinin, kriz esnasında solunum yollarının etrafındaki kasları rahatlatmak için yanında rahatlatıcı ilaçlar taşıması gerekir.
Astım Krizi Esnasında Ne Yapılmalıdır?
Astım krizinin belirtileri hissedildiğinde sakin kalmak bu krizi atlatmada önemli bir rol oynar. Şiddetli bir atak esnasında mutlaka 112 aranmalı ve yardım beklerken rahatlatıcı ilaçlar kullanılmalıdır.