Vajinismus

Vajinismus

Vajinismus olarak adlandırılan ve evli çiftlerin kâbusu olan bu hastalık, istemsiz ve kontrolsüz vajinal bölge kaslarının kasılmasıdır.

Evli çiftlerin kabusu olan; istemsiz ve kontrolsüz vajinal bölge kaslarının ilişkiyi engelleyecek şekilde kasılması hastalığı vajinismus olarak adlandırılır. 

  • Vajinismus Nedir ?
  • Vajinismus Nasıl Anlaşılır?
  • Vajinismus'ta Tedavi Süresi ?

Vajinismus Nedir ?

Vajinusmus: vajina girişindeki kasların istem dışı kasılması ile cinsel birleşmenin acılı veya imkânsız olmasıdır. Her on çiftten birinde görülen bu sorun önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğu gibi çok fazla sayıda çiftin hayatını da olumsuz etkilemektedir. Kadın bedeninin ve ruhunun penisvajen birlikteliğini içeren cinselliği reddedişi olan vajinismus aşk kasları da denilen pelvik taban kaslarının istemsiz ve anlık kasılmasıdır.

Vajinismus için çiftlerin tanımı ise şu şekildedir:  erkek: penisin bir duvara çarpması durumu gibi, kadın: ciddi bir ağrı algısı, yanma, batma, parçalanma ve fazla kanama korkusu ile bacaklarını istemsiz bir şekilde kapama sonucunda ilişkiyi reddetme olarak tanımlamaktadır.

Kadınlarda vajinismus sorunu yaşadıkları sırada panik atak benzeri belirtiler görülmektedir. Tüm vücutta bir kasılma, korku, endişe, kalp çarpıntısı, tiksinme ve panik hali olmaktadır. Hasta bacaklarını sıkıca kapatır ve eşini iterek ilişkiyi reddeder fakat bunu eşini sevmediği ya da istemediği için değil tamamen istem dışı yapmaktadır.

Vajinismus Nasıl Anlaşılır?

Normal bir cinsel aktivitede penis - vajen girişi sağlanır. Penis kıllı derisi ile vulva kıllı derisi temas halinde olur ve giriş çıkışlarda sorun yoktur. Eğer erkek giriş sırasında sanki sert bir cisme ya da duvara çarpma hissinden bahsediyorsa, cinsel birleşme aşamasına gelindiğinde kadın vajen kasları ve tüm vücut kaslarını elinde olmadan kasıp bacaklarını kapatıyorsa, çarpıntı ağız kuruluğu gibi adeta bir panik atak durumu yaşanıyorsa vajinismus'tan bahsedilebilir. 

Hastalığın derecesi ve tedavi için hangi terapi modelinin daha uygun olduğununa cinsel terapist değerlendirmesi sonrası karar verilecektir. Belirtilen bu durum yaşanıyor ve cinsel birliktelik sağlanamıyorsa çiftler zaman kaybetmeden bu konuda uzman bir cinsel terapist yardımına başvurmalıdır. Çözümü çok kolay olan bir sorun için hayatlarını ertelememelidirler.

Vajinismus'ta Tedavi Süresi?

Vajinismusta hasta terapist uyumunun sağlanması süreci kısaltmak açısından çok önemlidir. Çiftlerin ilişkisel sorunlarının olup olmaması aradaki sevgi, saygı düzeyi, sorunun aile yakınları tarafından denetlenmesi gibi durumlar süreç üzerinde etkili olmaktadır. 

Hastalar seanslara gelme sorumluluğunu yerine getirir ve uyum sağlanan doğru bir terapistle sürece başlarlarsa vajinismus tedativisi çok kısa sürede çözüme kavuşmaktadır.

Uygulanan tekniklerde süre üzerinde etkili olup tek tip değil çifte özel tedavi metotları ayarlayarak çift sorunu olan vajinismusu çözmek en ideal olan yöntemdir. Hastalığın derecesine ve kullanılan tekniklere göre 3, 7, 20 günlük tedavi seçenekleri sunulabilmekte ve nihai sonuç yüzde yüz çözüm olmaktadır. Mutlu aileler mutlu çiftler ve nihayetinde huzurlu ortamda yetişmiş nesiller sağlanabilmektedir.

Vajinismus tedavisi terapist eşliğinde bu kadar kolay ve kesinken çiftlerin hayatlarını karatmamak için hiç ertelemeden jinekolog desteğine başvurmaları önerilmektedir. Vajinismus tedavisi sonrası çiftlerde, bu kadar basit çözümü olan bir hastalık için yıllarca neden sıkıntı çektik gibi pişmanlık duyguları oluşabilir bu da gayet doğal olup, çiftlere bu duygulara odaklanmadan birlikteliklerine odaklanıp cinsellikten aldıkları hazzın keyfini çıkarmalarını önermekteyiz.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...