Yılda 1 Kez Jinekolojik Muayene Şart!

Yılda 1 Kez Jinekolojik Muayene Şart!

Adet düzensizliğinden, kısırlığa kadar pek çok rahatsızlık düzenli jinekolojik muayene ile erken dönemde tanınarak ilerlemeden tedavi edilebiliyor.

Düzenli Jinekolojik Kontrol Hayat Kurtarır

Rahim ağzı kanserinden, cinsel yolla bulaşan hastalıklara; adet düzensizliğinden, kısırlığa kadar pek çok rahatsızlık düzenli jinekolojik muayene ile erken dönemde tanınarak ilerlemeden tedavi edilebiliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç; düzensiz adet kanaması, adet kanamasının aşırı olması, cinsel ilişki sırasında kanama, kötü kokulu akıntı, karında şişlik ve ele gelen sertliğin ihmal edilmeyecek belirtiler olduğunu söylüyor. Bu gibi belirtilerde vakit kaybetmeden doktora gitmenin önemini vurgulayan Saraç, bu tip şikayetlerle doktora başvurulduğunda genellikle tedavide yüz güldürücü sonuçların alındığı erken evrelerin kaçırılmış olabileceğinin de altını çiziyor.

Özellikle menopoz döneminde yumurtalıklarla ilgili problemler erken evrede belirti vermeyebiliyor. Düzenli jinekolojik muayene, kanserden korunma ve erken tanıda büyük önem taşıyor. Yılda bir kez smear testi ve jinekolojik kontrol muayenesi, jinekolojik kanserlerden koruyup, erken tanı avantajı sağlıyor. Düzenli kontroller ile rahim ağzında sinsi bir enfeksiyon ya da ileride kansere dönüşebilecek öncü bir lezyon saptanabiliyor.

18 yaşına gelmiş her kadının periyodik olarak jinekolojik kontrol yaptırması öneriliyor. Özellikle 30-65 yaş arasında kontrollerin aksatılmaması büyük önem taşıyor. İdeal olarak, yılda bir yaptırılması önerilen periyodik kontroller kanser taramasının yanısıra üreme sağlığı danışmanlığı açısından da fayda sağlıyor.Evlilik öncesi, hamilelik öncesi, menopoz, ergen sağlığı, aile planlaması danışmanlığı,cinsel yolla bulaşan hastalıklar danışmanlığı, beslenme görüşmeleri kadınların hayat kalitesine olumlu katkılarda bulunuyor.

Yılda bir kez yaptırılacak smear testi; rahimağzı kanseri oluşmadan kanser öncesi bulguların fark edilmesi ve tedavi edilmesini mümkün kılıyor. Kontrol ultrasonu ise rahim duvarında yer alan tümörlerin, rahim içi tabakasındaki kalınlaşmalar ve yumurtalıklardaki kistik ve solid tümörlerin erken teşhis edilmesine olanak sağlıyor.

Sigara içen, ailesinde kanser öyküsü olan, erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan, cinsel partner sayısı fazla olan, düzensiz adet gören kadınlarda kontrollerin önemi bir kat daha artıyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...