Kanser Tedavi Edilebilir

Kanser Tedavi Edilebilir

Çağımızın en sık görülen rahatsızlıklarından kanser yeni gelişmelerin ışığında artık tedavi edilebiliyor.

Eskiden kanser tedavisinde sadece cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi kullanıldığını aktaran Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, özellikle genetik ve moleküler biyoloji alanındaki gelişmelerin kanser tedavisini önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekti.

Son 10 Yılda yapılan Çalışmalar Başarılı

Son 10 yılda genetik ve moleküler biyolojideki gelişmeler sayesinde kanser tedavisinde daha başarılı sonuçlar alındığına vurgu yapan Prof. Demir, “Bu gelişmeler, kanserde var olan genetik bozuklukları çok daha iyi tanımamızı, hangi genetik bozukluğun kanserin artmasına ve yayılmasına yol açtığını anlamamızı sağladı" dedi.

Prof. Demir, kimya alanındaki gelişmelerin, gendeki bozukluğu hedefleyen ilaçlar açısından önemli olduğunu dile getirdi. Bu gelişmeler sonucunda kişiye özel kanser tedavileri için yeni ilaçlar geliştirildiğini kaydeden Demir şunları söyledi: ‘‘Biz bunlara akıllı moleküller, kişiye özel tedaviler diyoruz. Gerçekten bazı kanser türlerinde bugün hiç kemoterapi yapmadan sadece bu akıllı moleküller ve hedefli tedavilerle hastalığı ileri evrelerinde bile kontrol altında tutuyoruz. Bugün akciğer kanserlerinin bazı türlerinde, en ölümcül cilt kanserlerinden olan malign melanomda veya böbrek kanserlerinde akıllı moleküllerle, özellikle gendeki bozukluğu hedefleyen moleküllerle başarı sağlayabilmemiz çok heyecan verici.’’

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendiren Tedaviler Umut Verici

‘‘Bağışıklık sistemi bugüne kadar kansere karşı daha pasif duran bir sistemdi, yeterli derecede kansere karşı etkili olamıyordu” diyen Prof. Demir’in işaret ettiği ikinci önemli gelişme ise immün sistem ile ilgili: “Son iki yıl içinde geliştirilen yeni moleküllerle artık vücudun hücrelerini kullanarak, yani bağışıklık sistemini uyararak kanserle mücadele etme konusunda çok önemli başarılar kaydediyoruz. Akciğer kanseri ve melanomdaki bu tedaviler ABD’de ve Avrupa’da onaylandı. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile bu ilaçları ülkemizde de kullanmaya başlayacağız.’’

Erken Teşhiste Tam Tedavi Mümkün

Korunma için düzenli egzersiz yapmanın ve beslenmenin önemine değinen Prof. Demir, Akdeniz diyetine vurgu yaptı. Spor yapmanın yanında beslenme de önemli.  Bolca meyve, sebze, balık tüketilmesini, yağ olarak da zeytinyağının tercih edilmesini öneren Demir’in bu konudaki diğer tavsiyeleri ise şu şekilde: ‘‘Aşırı tuzdan, aşırı beyaz şekerden, aşırı beyaz undan, doymamış yağdan ve işlenmiş gıdalardan kaçınacağız. Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına direkt maruz kalmaktan kendimizi ve çocuklarımızı koruyacağız. Bütün bunlar kanserden korunmak için alabileceğimiz çok basit önlemler. Şunu bilmeliyiz ki; bunları yapan kişilerde de kanser riski maalesef sıfır olmaz. Belli bir yaştan itibaren kanser tarama programlarına katılmamız gerekiyor.”

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...