Tükürükten Kanser Teşhisi Yapılabilecek

Tükürükten Kanser Teşhisi Yapılabilecek

Japon ve Amerikalı bilim adamları basit bir tükürük testiyle bazı kanser türlerinin teşhis edilmesine olanak veren teknoloji geliştirildi.

Japon ve Amerikalı bilim adamları basit bir tükürük testiyle bazı kanser türlerinin teşhis edilmesine olanak veren teknoloji geliştirildi. Tükürük testiyle bazı kanser türlerinin yüzde 90'ı teşhis edildi..

Japonya'nın Keio ve ABD'nin California üniversitelerinden bilim adamları geliştirdikleri teknoloji sayesinde basit bir tükürük testiyle başlangıç evresinde pankreas, meme ve ağız kanserinin teşhis edilebileceğini belirtti.

Japon ve Amerikalı bilim adamları, bazıları kanser hastası 215 kişinin tükürük örneğini inceledi. Örneklerde hastalığın teşhisine olanak veren 54 madde belirlendi.

Bu maddeleri inceleyen bilim adamları, tükürük testinin pankreas kanserinin yüzde 99'unun, meme kanserinin yüzde 95'inin ve ağız kanserinin yüzde 80'inin teşhis edilmesini sağladığını belirtti.

Bu yeni teknolojinin bir defada 500 e kadar farklı maddenin belirlenmesini sağladığını vurgulayan bilim adamları, test sonuçlarının en fazla yarım gün içinde alındığına dikkati çekti.

Başlangıç evresinde belirtilerin belirgin olmaması nedeniyle pankreas ve ağız kanserinde hayatta kalma şansının düşük olduğunu ifade eden bilim adamları tükürük örneğinin kan ya da dışkı örneğinden daha kolay alındığını ve incelendiğini vurguladı.

Teknolojinin ne zaman hayata geçeceği bilinmese de bilim adamları bu teknolojiyi kanserin yanı sıra başka hastalıkların teşhisinde de kullanabilmeyi ümit ediyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...