Kas Gevşetici Faydalı mı? Değil mi?

Kas Gevşetici Faydalı mı? Değil mi?

Kas gevşeticilerinin kullanımıyla ilgili çok sayıda çalışma ve yaklaşım vardır. Ancak konuya daha düz yaklaşmaktayım.

Kas Gevşeticileri Saçma Sapan İlaçlardır

Kas gevşeticilerinin kullanımıyla ilgili çok sayıda çalışma ve yaklaşım vardır. Ancak konuya daha düz yaklaşmaktayım. Kaslarda kasılma bir hastalık durumu değil, iskelet sistemindeki bazı rahatsızlıklardan kaynaklı meydana gelen bir savunma mekanizmasıdır. Yani hastalık değil, vücudun verdiği bir savunma tepkisidir. Travma, romatizmal problemler, fibromiyalji, efüzyonlar, enfeksiyonlar, kırıklar, bel mekanik ağrıları, disk hernileri vs. kasların kasılmasına sebebiyet veren başlıca rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların tümünde ağrıya esas vesile olan enflamasyondur. Enflamasyon geçtiği takdirde kaslar kendiliğinde kasılmayı bırakırlar.

Bel ve boyun fıtıklarını ele alırsak kas gevşetici kullanımın son derece sakıncalı olduğunu görürüz. Örneğin belde yapılan çalışmalarda yükün % 50 sinin kaslar tarafından taşındığı bilinmektedir. Disk hernisinde herninin artışını önlemek ve sinirlere olan basıyı azaltmak için kaslar kasılırlar. Bu bir vücut savunma refleksidir. Bu kasları kasılmasını ortadan kaldırdığımız takdirde vücut ağrılığının önemli bir bölümün sadece kemik üzerine bineceği ortadadır. Bu nedenle özellikle bel ve boyun fıtık hastalarda verilen kas gevşeticileri yarardan çok zarara sebep verirler. Maalesef hekimlerin çok büyük bir kısmı bu hastalıklarda leblebi gibi kas gevşetici yazmaktadır. Yani farkında olmadan hastaya zarar vermektedir. Çoğu zamanda ayak travması, ayak bileği burkulması, el bileği burkulması, gut, romatizmal rahatsızlıklar gibi kasların kasılmasıyla çok fazla ilgili olmayan rahatsızlıklarda da çok tercih edilmektedir.

Kas gevşeticilerinin sedatizasyon yapıcı etkileri çok fazlaydı. Yeni çıkan kas gevşeticilerinde bu azalmıştır. Ancak reflekslerin yavaşlaması yine de kaçınılmazdır. Kas gevşetici kullanımının büyük çoğunluğu ayakta aktif işinde gücünde olan hasta gurubudur. Bu nedenle gündelik yaşantıda dikkatin dağılması, reflekssin azalması problem oluşturmaktadır.

Kas gevşeticileri kullanmak yerine antienflamatuarlar tercih etmek daha isabetli olur kanısındayım. Enflamasyon dağıldığı takdirde kaslar zaten normale dönecektir.

Kas gevşeticileri, ilaç firmalarının üretip de sağlık camiasını yönlendirdiği garip bir ilaç gurubudur. Kas gevşeticilerini çok sayıda yan etkilerini de göz önünde tutmak gerekir. Yukarıda özetlediğim ve konuyu sıkıcı hale dönüştürmemek için ayrıntısına girmediğim birçok nedenlerden dolayı kas gevşeticilerinin kullanılmasını doğru bulmuyorum.

Kas gevşeticilerinin çok dar bir kullanım sağası olabilir. Kullanılması endike olan kas gevşetici oranı, şu anki kullanım oranının belki de % 10 bile olmamalıdır. Kas gevşeticileri yerine, Hastada esas iyileşmeyi sağlayan birinci derece de önemli antienflamatuar, ikinci derece analjezik ilaçları tercih etmek gerektiğini düşünüyorum.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...