Kulak Kiri: Buşon

Kulak Kiri: Buşon

Kulak yolunda oluşan ve kulağa yabancı maddelerin girmesini engelleyen tabakanın birikmesine kulak kiri denir.

Kulak kirinin birikmesi sonucu bazı belirtiler gözlemlenir. Bu belirtiler sizde de varsa hekiminize başvurup kulak temizleme işlemine başvurabilirsiniz.

Dış kulak kıl folikülleri (keseleri) ve cerumen denilen salgıyı üreten bezlerle doludur. Bu tüyler ve salgı, dışardan gelen tozu ve yabancı maddeleri tutan, kulağa girmelerini önlen. Böylece kulağın hassas mekanizmasını konur. Normalde biriken az miktar salgı (kir) kulağın girişine doğru ilerler ve düşer ya da yıkanma sırasında alınır.

Buşon Belirtileri?

  • Kısmi işitme kaybı
  • Bir veya her iki kulakta zil sesi
  • Kulak ağrısı
  • Kulak veya kulaklar tıkanmış hissi duymak.

Kanalda yeni salgı yapılır ancak bazı kimselerde aşırı miktarda salgılama olun. Bu salgı fazlası sertleşir ve kulak kanalını tıkar. İşitme kaybının en yaygın sebeplerinden bini ve her yaşta görüleni salgı tıkamasıdır.

Buşon Teşhisi:

Eğer haftalar veya aylar boyu artan işitme kaybınız varsa kulakta doluluk hissi, kulak ağrısı ve kulakta zil sesi duyuyorsanız doktora gidin. İlk yapacağı iş kulakta salgı tıkaması (kir) aramaktır.

Buşon Tedavisi:

"Dirsekten küçük hiçbir şeyi kulağa sokma" diye bir söz vardır. Kulak kanalı çok hassastır, pamuklu kulak temizleyicisi, tokaları, bükülmüş kağıt parçaları gibi maddelerle karıştırılırsa kolayca zarar görebilin. Ayrıca, bunlar ekseriyetle problemi çözmez kini çıkarmaz ancak kanalı zedeler. Birikmiş salgıyı (kini) çıkarmanın daha iyi yolları vardır.

Normal bir kulakta birkaç damla bebek yağı, (baby oil) mineral yağı veya gliserin bir damlalıkla kulağın içine damlatılınca, kuru salgı yumuşar. Üç beş gün boyu günde iki defa birkaç damla kullanılır.

Kurumuş salgı (kir) yumuşayınca aşağıda anlatılan metotla onu çıkarabilirsiniz. Bir tası vücut ısısında suyla doldurun (eğer su soğuk veya sıcak olursa, şiddetli fakat kısa bir baş dönmesi yapabilir). Başınız dikken kulağınızın üst kısmını yakalayıp yukarı doğru çekin diğer elinizle suyu ampul biçiminde lastik haznesi olan şırıngayla kanala fışkırtın. Sonra başınızı eğip suyun lavaboya veya bir tasa boşalmasını sağlayın.

Genellikle tıpa şeklinde olan kuru salgının (kinin) düşmesi için kulağa üç beş defa su fışkırtmanız gerekebilir. Dış kulağı bir havluyla kurulayın. Dış kanalda kalmış olabilecek suyu bir saç kurutma makinesiyle kurutabilirsiniz. Doktorunuz da buna benzer bir yol kullanarak kuru salgıyı çıkaracaktır veya küret (kaşık şeklinde kazıma aleti) denen bir aletle kazıyabilin. Bazen de emici bir cihazla onu çeker.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...