Neden SADI-S Ameliyatını Savunuyoruz?

Neden SADI-S Ameliyatını Savunuyoruz?

Ameliyat süresini kısaltmada, hem de en deneyimli cerrahın elinde bile belli oranlarda gerçekleşen medikal komplikasyonları azaltmada etkilidir.

Yeni Bir Metod İçin Araştırmaya Gerek Var Mı? 

Bariatrik ameliyatların sayıca ve çeşit olarak çokluğu her hasta için ideal prosedürün henüz bulunamadığını, muhtemelen de hiç bulunamayacağını düşündürmektedir. Bariatrik teknikler üzerine yapılan araştırmalar iki noktaya odaklanmalıdır: 

  • En etkili ve en fizyolojik operasyonu bulmak
  • Teknikle ilgili komplikasyonları en aza indirmek

Neden Loop Duodeno-Enterostomi? 

Billroth II operasyonuna benzeyen prosedürün iki teorik avantajı vardır: Öncelikle anastomoz, yani mide-barsak ya da barsak-barsak bileşimi sayısını yarıya indirmektedir. Ve ikincisi, mezenter, yani barsağı besleyen damar sisteminde kesme işlemi yapılmamaktadır. Bu iki nokta, hem ameliyat süresini kısaltmada, hem de en deneyimli cerrahın elinde bile belli oranlarda gerçekleşen medikal komplikasyonları azaltmada etkilidir. Günümüzde deneyimli cerrahların elinde anastomoz kaçakları çok az sayıda görülmektedir. Ancak, anastomoz sayısının ikiden bire indirilmesinin bunu daha da azaltacağı ortadadır. Bariatrik operasyonlarda (Roux-en-Y veya duodenal switch gibi..) barsakların besleyici dokusu olan mezenter kesilmektedir. Bu açıklık her ne kadar dikişlerle kapatılmaya çalışılsa da, ameliyattan sonra kanama ve barsak tıkanıklığı gibi kısa ve uzun dönem komplikasyonların çoğundan bu sorumludur. 

Hasta İçin Güvenli Midir? 

Güvenlik hakkında yorum yapmadan önce, bu ameliyatın mini gastrik bypasstan farklı olduğunu belirtmek gerekir. Mini gastrik bypassta midenin küçük kurvaturu ile barsak arasında bir anastomoz yapılır. Bu durumun, midenin safralı ve pankreatik salgılarla karşılaşmasına yol açması en önemli saldırı konularıdır. Bu prosedürün en zayıf karnı olan safra reflüsü buna bağlıdır. Bu ameliyatta ise mide çıkışındaki sfinkter yapısı olan pylorun ve duodenumun ilk 4 cm inin korunması bu problemi önlemektedir. Ayrıca, kör loop olmaması ve uzun bir ortak kanal olması sebebiyle bu operasyonda barsak adaptasyonu ve afferent bacağa reflünün daha az olacağı öngörülebilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...