Obezite Cerrahisinden Sonra Gebelik

Obezite Cerrahisinden Sonra Gebelik

Kadın hastalar için en anlamlı kazanımlardan biri ise yumurtlama ve menstruasyon döngüsünün normale dönmesi ve fertilitenin artmasıdır.

Kilo kaybının hem tıbbi, hem de estetik bir çok faydası vardır. Kadın hastalar için en anlamlı kazanımlardan biri ise yumurtlama ve menstruasyon döngüsünün normale dönmesi ve fertilitenin artmasıdır. Bu, hormon seviyelerinin, özellikle de östrojen ve insülinin normalleşmesinin bir sonucudur.

Hormon Seviyelerinin Ne Önemi Var? 

Yumurtalıklar karmaşık bir hormonal denge ile denetlenir ve doğal sikluslarını sürdürürler. Obezite, hormonal dengeyi bozarak düzensiz yumurtlamaya, hatta yumurtlamanın tamamen durmasına yol açarak üretkenliği düşürür, hatta kısırlığa yol açar. Normalin dışında hormonal düzenin zararları sadece gebeliğin daha güç olması değil, komplikasyonlar ve doğumsal defektlerin de daha fazla görülmesidir. Bunun ötesinde, obez annelerden doğan çocukların, genç yaşlarda obez olma olasılığının da diğerlerinden yüksek olduğu gösterilmiştir. 

Obezite Doğurganlığı ve Gebeliği Nasıl Etkiler? 

Obezite yumurtalıkların normal fonksiyonlarını ve yumurtlama düzenini bozduğu için, obez kadınların gebe kalmaları daha güçtür. Ayrıca, obez kadınların bebeklerinde doğum defektlerinin, doğum komplikasyonlarının ve ergenlik obezitesinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, obez kadınların gebelik planlamadan önce kilolarını kontrol altına almaları çok önemlidir. 

Obez Kadınlarda Gebeliğin Riskleri Nelerdir? 

Şubat 2009'da Journal of the American Medical Association'da yayınlanan bir çalışmada, nöral tüp defektleri, spina bifida, kardiyovasküler problemler ve yarık dudak damak gibi doğum defektleri ile annenin aşırı kilolu veya obez olması arasında doğrudan bağlantı bulunmuştur. Çalışmalar aynı zamanda obezite cerrahisi geçirdikten sonra doğan çocukların ileride obez olma olasılıklarının, obezken doğum yapan anne çocuklarından çok daha düşük olduğunu kanıtlamıştır. Pediatrics dergisinin 2006'da yayınladığı bir çalışmada, obezite ameliyatı sonrası doğan kardeşlerin obez olma riski, obezken doğanlardan % 52 daha düşüktür. Kardeşlerin benzer genetik mirası ve benzer yeme alışkanlıklarına rağmen, çok sayıda çalışma da bu bulguları desteklemektedir.

Obezite Cerrahisinden Sonra Ne Zaman Gebe Kalınabilir? 

Bariatrik cerrahi geçirdiyseniz, güvenli şekilde doğum yapmanızla ilgili bazı kısıtlamalar vardır. Geçirdiğiniz ameliyat türüne ve iyileşme sürecine de bağlı olarak, gebe kalmak için gereken süre ortalama 18 aydır. Çünkü gebelik mide ve sindirim sistemini de içeren karın bölgesinde basıncı arttıran bir olaydır. Cerrahınız güvenli olduğunu söylemeden önce gebe kalmamanız bu nedenle çok önemlidir. Aynı zamanda, ameliyattan sonraki ilk 1-2 yılda hastalar ciddi şekilde kilo kaybederler ve diyetleri gibi, besin ihtiyaçları da anlamlı şekilde değişir. Bu hızlı kilo kaybetme sürecinde gebe kalmak ciddi fetal gelişme bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle, obezite cerrahisi geçiren tüm doğurgan hastalarımızın bu süre içerisinde "etkili" bir doğum kontrol yöntemi kullanmalarını ısrarla öneririz. Son olarak, gebelik kararının mutlaka bariatrik ekiple birlikte ve güvenli olduğunda alınması gereklidir. Bu süreden önce oluşan gebeliklerin mutlaka riskli gebelik takibinde uzman kadın doğumcular tarafından izlenmesi önerilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...