Obezite Cerrahisinden Sonra Psikolojik Değişiklikler

Obezite Cerrahisinden Sonra Psikolojik Değişiklikler

Obezitenin psikolojik etkileri çok ağırdır ve birçok obez birey kendine güven algılarını etkileyen beden algısı yüzünden sosyal ilişkileride güçlükler yaşarlar.

Obezitenin psikolojik etkileri çok ağırdır ve birçok obez birey kendine güven algılarını etkileyen beden algısı yüzünden sosyal ilişkilerinde güçlükler yaşarlar. Bu da depresyona ve kendini sosyal ortamdan izole etmeye yol açabilir. Bariatrik cerrahi psikolojik ve emosyonel problemlerin çözülmesine yardımcı olabilir, fakat kilo kaybı her zaman tüm sıkıntıların giderileceği anlamına gelmez. Ameliyattan önce hastalar ameliyattan sonra bedenlerinde oluşacak değişiklikleri ve kilo verdiklerinde yaşayacakları hisleri anlatacak bir psikologla görüşerek ameliyata psikolojik olarak da hazırlanmalıdır. 

Obezite Cerrahisinden Sonra Gelişebilecek En Sık Problemler:

Uzun yıllar boyunca algılanan "kendini güzel hissetmeme" duygusu, birkaç ayda yaşanan hızlı dönüşümle bir anda yerini normalden fazla bir seksüalite potansiyeline sahiplik hissine bırakabilir. Obezite cerrahisinden sonra ilişkiler etkilenebilir. Pek çok hasta kendine güvende artış hisseder. Bu da daha iyi ilişkiler kurabilmekte kendini güçlü hissetmeye ve varolan orta halli ilişkileri yıkmaya itebilir. Genellikle obezite cerrahisi yakın ilişkilerde dramatik değişikliklere neden olmaz. Hastaların kendine güveni arttıkça ve yeni beden algılarından hoşlandıkça, seks hayatı da düzelir. Bu da, değer verdikleri kişilerle olan yakın ilişkilerini güçlendirir. 

Obezite ameliyatı sonrası gelişen deri sarkmaları üzüntü ve depresyona yol açabilir. Bu kilo kaybının doğal bir sonucudur ve hasta, çıktığı uzun yolculukta buna da hazırlanmış olmalıdır. Sarkan ve fazla derinin düzeltilmesi için pek çok estetik cerrahi seçeneği vardır. Bu konuda multidisipliner yaklaşım, yani bir obezite cerrahisi ekibinde bariatrik cerrah, diyetisyen, estetik cerrah ve psikoloğun birlikteliğinin önemini bir kez daha göstermektedir. Obezite cerrahisinden önce hastalar istedikleri herşeyi yiyebilmektedir. Oysa cerrahiden sonra bu artık mümkün değildir. 

Sonuç olarak, bazı hastalar kısıtlanmış hissedebilir. Obezitenin altında yatan psikolojik sorunların bir kaçış olarak yeme bozukluğunu tetikleyebileceği de unutulmamalıdır. Diyet değişiklikleri ile barışık hale gelemeyen bazı hastalar daha önce gıdanın doldurduğu boşluğu tamamlamak için bazı bağımlılıklar geliştirebilirler. Alkol, madde, egzersiz ve seks bağımlılığı gibi.. Bu nedenle, obezite cerrahisi sonrası çökkünlük hissediyorsanız, öncelikle aileniz ve arkadaşlarınızdan yardım almayı deneyin. Onların kilo verme sürecinde yanınızda olması çok önemlidir. Onlar da kilo verme serüveninizin bir parçasıdır. Çelişki ve fırtınalarınızı paylaşabileceğiniz birileri olsun. Destek grupları bu konuda büyük bir fayda sağlar. Diğer hastaların faydalandığı ipuçları size de faydalı olabilir. Sizinle aynı sorunları yaşayan hastalarla paylaşımda bulunmak sizi yalnızlık hissinden kurtarır. Destek gruplarının kilo kaybında, verilen kilonun korunmasında ve bazı psikolojik problemlerin önlenmesinde çok etkili araçlar olduğu kanıtlanmıştır. Son olarak, tüm büyük değişimler bizde doğru kararı verip vermediğimiz sorgulamasına yol açar. Bariatrik cerrahiye karar vermek sağlığınız ve diyetinizle ilgili çok büyük bir adımdır. Bu nedenle, gözünüzü hedefinizden ayırmadan, operasyon sonrası faydalanabileceğiniz tüm kaynaklardan yararlanmanız önerilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...