Obezite Vagal Sinirleri Tahrip Ediyor!

Obezite Vagal Sinirleri Tahrip Ediyor!

Obez kişilerde midenin doluluğunu saptayan ve beyne aktaran yolu hasarlanıyor ve kilo verildikten sonra da düzelmiyor.

Adelaide Üniversitesi'nden yeni bir araştırmaya göre; obez kişilerde midenin doluluğunu saptayan ve beyne aktaran yolu hasarlanıyor ve kilo verildikten sonra da düzelmiyor. Araştırmacılar, bunun diyetle kilo veren kişilerin neden eski kilolarına döndüğünü açıklayan temel neden olabileceğine inanıyor. International Journal of Obesity'de yayınlanan sonuçlara göre, mideden doluluk sinyallerini beyne ileten sinirler, uzun süreli yağdan zengin diyet tüketimi ile duyarsızlaşıyor. Sinir-Barsak Araştırma Laboratuarı şefi Prof. Amanda Page, "midenin sinir yanıtı, normal diyete dönüldükten sonra da normale dönmüyor. Bu, tokluk hissi alabilmek için normal sağlıklı bireylerden daha fazla gıda tüketmeniz gerektiği anlamına geliyor." diyor. "Gıda alımını düzenlediğini bildiğimiz Leptin hormonu da midenin sinirlerinin tokluk hissi oluşturma duyarlılığını değiştirebilir. 

Normal durumlarda leptin gıda alımını durduracak yönde çalışır. Bununla birlikte, yağdan zengin diyetle tetiklenen obezite hastalarının midelerinde leptin tokluğu saptayan sinirleri duyarsızlaştırıyor. Bu iki mekanizma, obez kişilerin tok hissetmek için daha da fazla yeme ihtiyacı duymasına ve obezite sorununun bir kısır döngüye dönüşmesine yol açıyor." Çalışma laboratuar fareleri üzerinde gerçekleştirildi. Farelerin yarısı yağdan zengin, yarısı fakir diyetle beslendi. Vagusun mekano-sensitivitesini ve leptinin düzenleyici etkisini saptamak üzere laboratuar ortamında gastroözofageal vagal afferent preparasyon yöntemi kullanıldı.

Mide dokusundaki spesifik hücrelerde leptin reseptör messenger RNA ekspresyonunu saptamak için retrograd izleme ve kantitatif RT-PCR kullanıldı. 24 haftanın sonunda yüksek oranda yağlı beslenen grupta reseptör mekanosensitivitesinin azaldığı ve leptinin gerilime yanıtı inhibe ettiği saptandı. Mukozal reseptörler düşük yağlı beslenen grupta leptinle aktive edilirken, yüksek yağlı beslenen grupta bu etki gözlenmedi.

Araştırmacılar, yüksek yağlı beslenen grupta gastrik vagal algılayıcı fonksiyondaki bozulmanın, diyet değişikliğinden sonra sadece kısmi olarak düzelmekte olduğunu belirtti. Bu durum, kilo kaybını korumayı engelleyen temel mekanizma olabilir. Sonuçlar, kilo vermeye ve kilo kaybını korumaya çalışan obez hastalar için ciddi ipuçları içermektedir. Maalesef, bulgular kilo kaybı sağlandıktan sonra bile midenin tokluk algısını sağlayan sinirlerin duyarsızlığının devam ettiğini göstermektedir. Hastaların sadece % 5'inin diyetle sağlanan kilo kaybını koruyabildiğini biliyoruz.

Diyetle verilen kiloların neredeyse tamamı 2 yıl içinde geri alınmaktadır. Bu etkinin ne kadar sürdüğünü ve mideyi kandırıp normal haline resetleyecek herhangi bir kimyasal veya başka yol olup olmadığını araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...