Obezite Cerrahisi Yaşlanma Mekanizmasını Geri Döndürüyor!

Obezite Cerrahisi Yaşlanma Mekanizmasını Geri Döndürüyor!

Geçtiğimiz on yılda telomerlere olan ilgi giderek arttı. DNA yapısının ucunda yer alan telomerlerin kromozom stabilitesinden sorumlu olduğu düşünülüyor.

Obesity Week'de sunulan bir çalışmaya göre, bariatrik cerrahi DNA'ların uç kısmında yer alan ve telomer denen yapıların küçülmesini geri döndürebilir. Bu küçülme biolojik yaşlanmanın işareti olarak kabul ediliyor. 

Stanford Üniversitesi'nden araştırmacı John Morton, "bu, cerrahi yöntemlerle kilo vermenin telomer boyutunu arttırarak yaşlanmayı yavaşlattığını gösteren ilk çalışmadır." diyor. Morton ve arkadaşları çalışmalarını American Society for Metabolic and Bariatric Surgery and The Obesity Society'nin ilk yıllık birleşik kongresinde sundular. 

Geçtiğimiz on yılda telomerlere olan ilgi giderek arttı. DNA yapısının ucunda yer alan telomerlerin kromozom stabilitesinden sorumlu olduğu düşünülüyor. Hücre her bölündüğünde telomerler yıpranıyor ve kısalıyor. Böylece süreç içinde bazı genetik materyaller kaybediliyor. Kısalmış telomerlerin yüksek kanser oranları, nörodejeneratif hastalıklar ve ölümle bağlantılı olduğu biliniyor. 

Araştırmacılar telomerler bütünlüğünü kaybettikçe neler olduğunu gayet iyi şekilde anlamış ve açıklamış olsa da, nasıl korunacakları hakkında çok az şey biliyoruz. Telomer kısalmasını önleyecek girişimlerin ömrü uzatabileceği ve yaşla ilişkili demans riskini azaltabileceğine inanılıyor. (Arch Neurol 2012;69:1332-1339) 

Obezite telomer kısalmasına yol açan faktörlerden biri ve farelerde yapılan deneylerde obezitenin yağ dokusunda reaktif oksijen türevlerinin oluşumunu arttırarak telomerleri kısalttığı saptanmış durumda. (Nat Med 2009; 15:996-997) Bu bulgular ışığında, Dr.Morton ve arkadalşarı, bariatrik cerrahiyle sağlanan kilo kaybının telomer uzunluğunu etkileyip etkilemediğini araştırmaya karar verdiler. 

Ortalama yaşı 48.5 olan ve obezite için laparoskopik gastrik bypass ameliyatı geçiren 55 hasta üzerinde çalışıldı. Telomer analizi Telomere Dİagnostics firması tarafından gerçekleştirildi. Toplamda, ameliyattan sonraki 1 yıllık sürede hastaların telomer uzunlukları relatif olarak stabil kaldı. Ancak spesifik hasta gruplarında telomer uzunluklarında düzelmeler gözlendi. Bunlar özellikle ameliyat öncesi en yüksek LDL (kötü kolesterol) ve CRP (bir enflamasyon belirleyicisi) düzeyleri olanlardı. 

Ameliyat öncesinde yüksek CRP değerleri olan hastaların telomer uzunluğunda, cerrahiden 1 yıl sonra % 2.83 artış gösterildi. Ameliyat öncesi LDL değerleri yüksek olan hastalarda ise telomer uzunluğunda % 1.62 artış gözlendi. Dr Morton bu bulguları, "obezitenin en ağır etkilediği, en hasta kişilerin obezite cerrahisinden en çok yararı gördüğü" şeklinde yorumluyor. 

Bu bulgular, kimlerin bariatrik cerrahiden en iyi sonuçları alacağının belirlenebileceğini düşündürmekte. Gelecek yıllarda yapılması zorunlu sağlık reformlarında bu konu giderek önemli hale gelecek. Bu sayede, obezite cerrahisinin en büyük faydayı sağlayacağı hastaları seçmek için bir metoda sahip olabiliriz. 

Bu çalışmanın gösterdiği gibi, gastrik bypass ve bunun sağladığı kilo kaybı, telomerlerin restorasyonunu ve kromozomların korunmasını sağlıyor. Elbette bu bulguların desteklenmesi için daha büyük çapta araştırmalara ihtiyaç var. Aynı zamanda, telomer erozyonunun yaşlanmaya katkıda mı bulunduğu, yoksa yaşlanma prosesinin bir yansıması mı olduğunun da araştırılması gerekiyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...