Sleeve Gastrektomi ve Kaçak Riski

Sleeve Gastrektomi ve Kaçak Riski

Sleeve gastrektomi laparoskopik gastrik bypassla kıyaslanabilir ölçüde kilo kaybı düzelme oranıyla, popüler bir bariatrik prosedür haline gelmiştir

Sleeve gastrektomi (tüp mide) laparoskopik gastrik bypassla kıyaslanabilir ölçüde kilo kaybı ve yandaş hastalıklarda düzelme oranıyla, popüler bir bariatrik prosedür haline gelmiştir. İşlemin basitliği ve azalmış kısa vadeli risk profili bu cerrahiyi daha cazip hale getirmektedir. Bununla beraber, stapler hattından kaçak riski hala büyük öneme sahip bir komplikasyondur ve araştırılmayı gerektirmektedir. Sleeve gastrektomi ve komplikasyonları ile ilgili literature taranarak, 4888 vakayı içeren 29 yayın analiz edilmiştir.

Tüp mide ameliyatlarından sonar kaçak riski ve riskle ilişkili faktörler araştırılmıştır. Toplamda tüp mide ameliyatını takiben kaçak riski % 2.4’tür. Süper obezlerde (BMI 50 ve üstünde) risk 2.9 iken, BMI 50 ve altındayken % 2.2’dir. Stapler yüksekliği ve butress (destekleyici) material kullanılması kaçak oranını etkilememektedir. 40 F ve üzerinde buji kullanılması durumunda kaçak riski % 0.6 iken, daha küçük boyutlarda bujide oran % 2.8’dir. Kaçaklar vakaların % 89’unda midenin proksimal üçte birindedir. Kaçakların çoğu hasta taburcu edildikten sonra tanı almıştır. Endoskopik tedavi vakaların % 11’inde başarılı olarak, kullanılabilir bir opsiyon olarak sunulmuştur. Felaketleri önlemek için ilk 30 gün yakın takip önemlidir. Çünkü kaçakların çoğu hasta taburcu edildikten sonra ortaya çıkmaktadır. Aurora AR, Khaitan L, Saber AA. Source Department of Surgery, University Hospitals Case Medical Center, Lakeside 7, 11100 Euclid Avenue, Cleveland, Ohio 44106, USA.  Surg Endosc. 2012 Jun;26(6):1509-15. doi: 10.1007/s00464-011-2085-3. Epub 2011 Dec 17.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...