Bayramda Kimseye Reflü İkram Etmeyin

Bayramda Kimseye Reflü İkram Etmeyin

Tatlıların açıldığı, bol bol şeker ikramlarının yapıldığı Ramazan bayramı, astımlılar için alevlenme, hastalanma bayramı olmasın.

Tatlıların açıldığı, bol bol şeker ikramlarının yapıldığı Ramazan bayramı, diğer bir adıyla şeker bayramı, astımlılar için alevlenme, hastalanma bayramı olmasın. Astımın beslenme ile ilişkisine değinen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak sağlıklı bir bayram için önerilerde bulunuyor.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak bayramda çok fazla tatlı tüketmenin ve bayram ziyaretlerindeki mekan değişiklilerinin astım hastaları için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekiyor, şeker bayramının acil serviste sonlanmaması için astımlıları ve ailelerini uyarıyor. Prof. Dr. Tabak, astım ataklarının bayramlarda arttığını, bayramın sonlarına doğru öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikâyetleri ile hastaların acil servislere başvurduğunu belirtiyor. Birçok astımlı çocuğun normal şartlar altında doktor gözetiminde tedavisi ve takibi sürüyorken, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmenin başlıca sebebinin kötü beslenme olduğuna dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle çocuklar için bayramın çikolata ve şeker anlamına geldiğini, normalde daha az tüketilen kızartma, cips, kola gibi gıdaların bu dönem daha fazla tüketilmeye başlandığını belirtiyor. Astımlı çocukların %80'inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi olduğunu söylüyor. Astımlıların çoğunun reflünün farkında bile olmadığına değinerek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değiniyor. Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasıyla akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtiyor. Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurguluyor.

Bayram Ziyaretlerindeki Ortam Değişikliğinin Önemi

Prof. Dr. Yonca Tabak, bayram ziyaretleri ile ortam değişikliği yaşayan astımlı kişilerin ataklarının tetiklendiğini belirtiyor. Alerjik astımlı hastaların çoğunun evinden kaldırılan, ancak ziyaret edilen mekânlarda bulunan halıların, oluşturduğu tozların etkisiyle astım alevlenmesinin oluştuğunu vurguluyor. Misafir olarak gidilen evlerde sigara yasağının da sıklıkla delindiğine dikkat çekerek, ayrı bir odada sigara içilmesinin zararlı olmayacağına inanan anne ve babaların kurallarda yaptıkları bu gevşemenin bedelini çoğunlukla bayramı acil serviste geçirerek ödeyebildiklerini vurguluyor.

Prof. Dr. Tabak; astımın kontrolü için uyulması gereken tüm kuralların bayramlarda da geçerli olması gerektiğinin önemine değinerek, sigaralı ortamlardan ve çikolatadan uzak durulmasını, geç saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir süre sonra yatılmamasını tavsiye ediyor. Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...