Gençlerin Beyin Gelişimi İle Şizofreni Arasındaki Bağ

Gençlerin Beyin Gelişimi İle Şizofreni Arasındaki Bağ

Beynin gençlikte en fazla değişime uğrayan bölgeleri belirlendi. Bu bölgelerin, karmaşık düşünce süreçleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Cambridge Üniversitesi psikiyatri bölümünün yürüttüğü çalışmada, bu yaş aralığında beyinde en fazla değişime uğrayan bölgelerin, karmaşık düşünce süreçleriyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.Beynin gençlikte en fazla değişime uğrayan bölgeleri belirlendi. Bu bölgelerin, karmaşık düşünce süreçleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

300 Kişinin Beyni İncelendi

Sonuçları "Proceedings of the National Academy of Science" dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde, 14 ila 24 yaşlarındaki 300 kişinin beyinlerini tarandı. 

Cambridge Üniversitesi psikiyatri bölümünün yürüttüğü çalışmada, bu yaş aralığında beyinde en fazla değişime uğrayan bölgelerin, karmaşık düşünce süreçleriyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

14-24 Yaş Arası Karmaşık Düşünce Kısmı Gelişiyor

Bilim adamları beynin görme, duyma ve hareket gibi vücut fonksiyonlarıyla ilgili bölümlerinin ergenliğe kadar tam anlamıyla geliştiğini, öte yandan 14 ila 24 yaşlarında karmaşık düşünce ve karar vermeyle ilintili kısımların değişmeyi sürdürdüğünü açıkladı.

Genler Akıl Hastalığıyla Bağlantılı

Araştırma sırasında gençlerin beyin gelişimiyle şizofreni gibi akıl hastalıkları arasında da bir bağ keşfedildi. Bilim adamları, beyinde ana faaliyet merkezlerinin gelişiminde rol oynayan genleri incelediğinde bu genlerin birçok akıl hastalığıyla bağlantılı olanlarla benzeştiğini gördü.

Çalışmada yer alan Kirstie Whitaker, bu keşfin, birçok ruhsal bozukluğun gençken ortaya çıktığı gözlemini desteklediğini söyledi.

Araştırmanın bulguları aynı zamanda bu yaş aralığında kötü muamele, istismar ve ihmalin, beynin üst fonksiyonlarının gelişimini sekteye uğratabileceğine işaret ediyor. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...