Sakız Çiğnemek Hafızaya İyi Gelmiyor

Sakız Çiğnemek Hafızaya İyi Gelmiyor

Michail Kozlov ve ekibinin yaptığı araştırma, sakız çiğneminin hafızaya iyi gelmediğini hatta kısa süreli hafızada bozukluklara yol açabileceğini gösterdi.

Sakız çiğnemenin hafızaya iyi gelmeyebileceği belirlendi.

Cardiff Üniversitesi'nden Michail Kozlov ve ekibinin yaptığı araştırma, sakız çiğneminin hafızaya iyi gelmediğini hatta kısa süreli hafızada bozukluklara yol açabileceğini gösterdi.

"Quarterly Journal of experimental Psychology" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atan Kozlov, özellikle sakızın etkisini incelemediklerini, konuşma süreci dışında, çiğneme gibi ağız hareketlerinin kısa süreli hafıza üzerindeki etkilerini test ettiklerini belirtti.

Sakız ve hafızayla ilgili daha önce yapılan bazı araştırmaları inceleyen Kozlov, bu araştırmalarda kısa süreli hafızaya ilişkin yaygın testlerin kullanılmadığını, araştırmacıların daha çok sakız çiğnendikten dakikalar sonra ezber durumuna baktıklarını, bunun da uzun süreli hafızayı ilgilendirdiğini ifade etti.

Tadın etkilerini önlemek amacıyla şekersiz sakız kullanan Kozlov ve ekibi, araştırmaya katılanlardan birkaç saniye gördükleri bazı harfleri hatırlamalarını istedi. Sakız çiğneyenlerin, çiğnemeyenlerden ortalama yüzde 10 fazla hata yaptığı görüldü.

Dikkat dağınıklığına kas hareketinin neden olup olmadığını doğrulamak için de araştırmacılar, katılımcılardan sakız çiğnerken masaya parmaklarıyla hızlı hızlı vurmalarını istedi ve aynı etkiyi tespit etti.

Daha önce yapılan araştırmalar, sakız çiğnemenin hafıza iyi gelebileceğini göstermişti. Olumlu etkilerin nedeni "açık olmasa" da, bazı araştırmacılar, çiğnemenin beyindeki kan dolaşımını iyileştirdiğini, bazıları tadın hafızada olumlu rol oynadığını belirtmişti. Konuya ilişkin makale Le Figaro gazetesinin internet sitesinde de yer aldı.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...