Emekli Koca Sendromu

Emekli Koca Sendromu

Japonyada yaşlı kadınların yüzde 60'ının, emekli koca sendromundan (EKS) mustarip olduğu ortaya çıktı.

Japonya''da yaşlı kadınların yüzde 60'ının, emekli koca sendromundan (EKS) mustarip olduğu ortaya çıktı. Söz konusu rahatsızlık, benzeri şikayetlerle kendisine başvuran belli bir yaştaki kadınları 10 yıldır tedavi eden doktor Nobuo Kurokawa tarafından keşfedildi. 

Sendromun belirtileri arasında, depresyon, ciltte döküntü, ülser, astım ve yüksek tansiyon bulunuyor. 

Dr. Kurokawa, yaşlı kadınların yüzde 60'ının EKS'den mustarip olduğunu, ihmal edilmesi halinde rahatsızlığın artacağını belirterek, "Kocalar eşlerini anlamaya çalışmazlarsa hastalık tedavi edilemez hale gelebilir" dedi. 

Sendromun Nedeni

Erkekler yaşlanana kadar her gün işe gitmek üzere evden ayrılıyor ve akşam geç saatlerde eve dönüyorlar. Bunun sonucunda, erkeklerin ekseriyetle "ev işi yapıp çocuklara bakan birisi" gibi gördüğü kadınlar da evde kendilerine ayrı bir yaşam kuruyorlar. 

Ancak "işleriyle evli" erkekler, Japonya’daki emeklilik yaşı olan 60’larına gelip günlerini evde geçirmeye başladıklarında, kadınlar artık neredeyse yabancılaşmış oldukları bir erkekle dip dibe yaşamak zorunda olduklarını fark ediyorlar. Bunun üzerine Japon kadınlarında depresyon ve fiziksel rahatsızlıklar baş göstermeye başlıyor. 

Takako Terakawa adlı kadın, bu durumu "Kocamın evde olduğunu düşününce cildimde döküntüler oluşuyor, mideme ağrı giriyor. Bazen onunla aynı odada olmak hasta olmama yetiyor" diye anlattı. 

Batı ülkelerinde ilişki bu hale gelince çiftler boşanma yoluna gidebiliyor. 

Ancak Japon kültüründe bu kuşaktaki insanların boşanması iyi karşılanmıyor. Bunun yanı sıra Japon kadını boşandığında kocasının maddi imkanlarından faydalanamıyor. 

Boşanamayan Japon kadını da EKS rahatsızlığını ölünceye kadar çekmeye mahkum oluyor. 

Nüfusu giderek yaşlanan Japonya’da bu rahatsızlığa ilişkin haberlere son günlerde televizyon ve gazetelerde de yaygın olarak yer veriliyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...