Güneş Mutluluk Veriyor

Güneş Mutluluk Veriyor

Güneşin bizi mutlu etmesinin en büyük nedenlerinden biri güneş ışığının vücudumuzda hormonal değişimlere neden olmasıdır.

Güneşin bizi mutlu etmesinin başlıca nedeni güneş ışığının vücudumuzda hormonal değişimlere neden olması. Bu mutluluğun büyük ölçüde kimyasal olduğu belirtiliyor.

Serotonin ve Noradrenaline adlı iki mutluluk hormonu günışığı altında yüksek oranda salgılanıyor. Özellikle de kış boyunca hafif oranda depresyon yaşayanların çikolata ve çilek gibi içinde doğal Serotonin bulunan yiyecekleri tüketme isteği de bundan.

Karanlık olunca beyindeki epifiz bezleri melatonin salgılamaya başlıyor. Melatonin, vücudun gevşemesini, metabolizmanın yavaşlamasını sağlıyor; böylece uyku moduna geçiyoruz. "Karanlık Hormonu" olarak adlandırılan Melatonin, bizi sadece uyutmakla kalmıyor; bu hormonun depresyonla da bir ilişkisi bulunuyor. Çok az gün ışığı gören bölgelerde yaşayan insanlarda melatonin salgılaması daha yüksek seviyede oluyor ve bu insanların depresyona daha eğilimli olduğu gözleniyor.

Helsinki Milli Halk Sağlığı Enstitüsü'nden psikiyatr Timo Partonen 1997'de Helsinki'nin ışık yoksunu insanlarına yönelik bir araştırma yaptı; kış boyunca güneş ışığına çok benzer bir ışık üreten özel lambaları kullanan insanların daha mutlu, daha sakin ve daha dikkatli olduklarını gözledi.

Serotonin ve Noradrenalin

Günışığı Melatonin salgılamasını durdururken, aynı zamanda beynimizde kendimizi mutlu hissetmemizi sağlayan bölgeyi de tetikliyor. Serotonin ve Noradrenaline adlı iki mutluluk hormonunun günışığı altında yüksek oranda salgılanıyor olması da bunun bir kanıtı.

Londra Psikiyatri Enstitüsü'nden Anne Farmer “mevsimsel duygu durumu bozukluğu” sorunu olan ve özellikle de kış boyunca hafif oranda depresyon yaşayanların çikolata ve çilek gibi içinde doğal Serotonin bulunan yiyecekleri bol olarak tükettiğinin belirlendiğini söylüyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...