Marifetli Yiyecek: Limon

Marifetli Yiyecek: Limon

Araplar aracılığıyla 12. yüzyılda Avrupa'ya getirildi ve bu tarihten itibaren başta Sicilya olmak üzere tüm Akdeniz ülkelerine dağıldı.

Anayurdu Kuzey Hindistan olan limon, ilk kez 8. yüzyılda keşfedildi. Daha sonra Araplar aracılığıyla 12. yüzyılda Avrupa'ya getirildi ve bu tarihten itibaren başta Sicilya olmak üzere tüm Akdeniz ülkelerine dağıldı. Akdeniz iklimi ile özdeşleşen limon, salata ve yemeklerin yanı sıra tatlıların da baş tacı. Akdeniz yemek kültüründe de özel bir yere sahip.

Doğru Seçim İçin

Limonu satın alırken, kabuğunun sert ve parlak olmasına özen gösterin. Küçük limonlar büyüklerden daha sulu olup çekirdekleri daha azdır.

Limonun kabuğu düzgün ve ince olmalı. Kalın kabuklu limonlar rendelemek için daha uygundur.

Limonun kabuğu pörsümüş, üzerinde kara lekeler varsa ve çok kuru veya yumuşak ise satın almayı

Doğru Saklama Koşulları

Taze limonu buzdolabında saklayın. 2 hafta boyunca taze kalacağından emin olabilirsiniz. Limon suyunu sıktıktan sonra kapalı bir kaba alıp buzdolabında 3-4 gün bekletebilirsiniz.

Limonu kurutmak için: Ortadan ikiye kesip incecik dilimleyin. Güneşte bekletip kurutun.

Mutfak Temizliğinde Limon

Yağ çözücü olarak kullanabilirsiniz

Limon kabuğu "limonene" denilen aromatik bir yağ özü içeriyor. Etkili bir dezenfektan ve temizleyici özellikler içeriyor. Yağlı tava ve tencereleri temizlemek için idealdir. Bu nedenle mutfak temizlik ürünlerinin bileşiğinde (bulaşık deterjanları ve bulaşık makinesi deterjanlarında) limon çok sık kullanılıyor.

Sağlıkta Limon

Dolaşım sorunlarına limon suyu

Eğer dolaşım sorunlarından yakınıyorsanız limon günlük beslenmenizde yer almalı. Her gün yarım limon suyunu ılık suya ekleyip balla tatlandırın.

Yorgunluğa Karşı Limonata

Spor yapanlar için bir bardak ılık suya ilave edilmiş birkaç damla limon suyu hem susuzluğu gideriyor hem de terleme ile kaybedilen mineralleri geri kazandırıyor. Özellikle bal ya da şeker eklenmiş limonata, ani enerji verici etkisiyle spor sonrası için ideal.

Strese Karşı Limon Yaprağı

Limonun rahatlatıcı etkisi var. Birkaç taze limon yaprağını 2 bardak suda haşlayıp süzün. Bal ilave edip ılık olarak günde birkaç çay bardağı için. Stresten uzak durmak için limon yaprağı çayı kürünü birkaç hafta devam ettirin.

İştahsız çocuklara birkaç damla limon suyu

Çocuğunuz iştahsız ise yemeklerden önce birkaç damla limon suyu içirin. Bu mideyi etkileyip iştahını artıracaktır.

Hazımsızlığa Limon Çayı

1 limonu dilimleyin ve üzerini örtecek kadar su ekleyip kaynatın. Süzüp ılık olarak için. Ya da sıcak suya birkaç damla limon suyu damlatıp 1 çay kaşığı şeker ile tatlandırın ve 1 hafta boyunca her gün 1-2 bardak sıcak olarak için.

Mide Bulantısına

Mide bulantısından şikayetçiyseniz 3-4 limonu dilimleyip çaydanlığa alın. Üzerine 1 litre su ilave edip kaynatın. Süzüp sıcak olarak için.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...